Gelukkig SADEH ! – جشن سده خجسته باد

.
PDN – 30 januari is de dag van het Sadeh Festival in de Perzische kalender.

Sadeh Festival in de Perzische stad Kerman

Sadeh is een eeuwen oude Perzische traditie die 50 dagen voor Nowruz (Perzisch Nieuwjaar) wordt gevierd. Sadeh betekent ‘honderd’ en refereert aan honderd dagen en nachten na het einde van de zomer.

Ondanks dat Sadeh geen enkele relatie heeft tot religie wordt het in het moderne Perzië nu alleen gevierd door de Zoroastriërs. Het merendeel van de Perzen (Iraniërs) waren Zoroastriërs voor de Arabische invasie in de 7e eeuw AD. Toen de Moslims Perzië veroverden, werd de Islam ingevoerd als religie. Vele Zoroastriërs immigreerden naar India om hun identiteit te behouden. Deze gemeenschap is nu bekend als Parsi. De legendarische rock zanger Freddie Mercury en de componist Kaikhosru Shapurji Sorabji zijn twee beroemde Parsis.

.‘Het etablissement van de Islamitische Republiek na de Iraanse revolutie van 1979 veroorzaakte een terugval voor Iraanse religieuze minderheden. Sindsdien zijn vele Zoroastriërs geëmigreerd, met behulp van de Hebrew Immigrant Aid Society programma, naar USA, Canada, Australië en Groot Brittannië. Dit in combinatie met de huwelijkse voorwaarden en lage geboorte cijfers, leidt tot een stabiele daling onder de Iraanse Zoroastriërse bevolking die op dit moment geschat wordt onder 20.000.’ aldus Richard Foltz.

VOLG  PERSIAN  DUTCH  NETWORK  OP  FACEBOOK

.

Sadeh Festival in Leiden, 2011 | Video: PDN
.
LEES OOK:
* Mehregan: Perzisch Festival van de Herfst (+ Video)
* Noroez / Nowruz: Perzisch Nieuwjaarsfestival
* Yalda Nacht (+Video)

 

This entry was posted in Nieuws en Artikelen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply