Het eerste Perzisch Nieuwjaarsfestival in Nederland

Persian Text Below – متن پارسی در زیر

NOWRUZ is het nieuwjaarsfeest dat volgens de Perzische kalender op of rond 21 maart wordt gevierd. Sinds 2009 staat NOWRUZ vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. .

Al duizenden jaren vieren mensen in Perzië het Nieuwjaar op de eerste dag van de lente (op 21 maart). Vandaag de dag zijn er meer dan 65.000 Perzisch sprekenden die in Nederland wonen.

Onder andere om die reden heeft het Mozeshuis/ Mozes & Aäronkerk in Amsterdam besloten om het eerste festival van het Perzisch Nieuwjaar te organiseren.

Nowruz/Noroez, dat letterlijk ‘nieuwe dag’ betekent, is wereldwijd overigens het belangrijkste feest voor meer dan 100 miljoen mensen. Dit niet-religieuze feest, van oorsprong uit het oude Perzië (Iran), wordt namelijk eveneens gevierd in andere landen en culturen; bijvoorbeeld in Afghanistan, Tadzjikistan, bij de Koerdische bevolking in Turkije, Irak en Syrië, ook in sommige republieken van de voormalige Sovjet Unie en zelfs in China in de provincie Xinjiang Uygur.



In 2009 is Nowruz officieel geregistreerd op de lijst van waardevolle humanitaire vieringen van de Unesco. In 2010 heeft de Verenigde Naties Noroez verklaard als een officiële internationale feestdag met de beschrijving: “het lentefeest van Perzisch origine dat al meer dan 3000 jaar wordt gevierd”.

Dit jaar, op 24 maart 2013, zal het eerste Perzisch Nieuwjaarsfestival in Nederland plaatsvinden. Dit festival bestaat uit lezingen over Nowruz aan de hand van het werk van klassieke dichters en mystici (namelijk Rumi en Hafez). De hoogwaardige lezingen worden verzorgd door Marcel Derkse en Asghar Seyed Gohrab. Het programma bevat eveneens muzikale onderdelen: Perzische pianomuziek door Pejman Akbarzadeh en klassieke Tar door Babak Kamgar in samenwerking met de zangeres Mercede Hashami.

De filosofie achter dit maandelijks terugkerende festival ‘de Kunst van het Vieren’ en de waarde daarvan voor de multiculturele samenleving zal worden toegelicht door drs. Farida Farhadpour (directeur van het Mozeshuis/Mozes & Aäronkerk).

Tijdens de viering kunnen bezoekers kennismaken met en genieten van het Perzisch buffet en ook exposities bewonderen van twee kunstenaars met een Perzische (Iraanse) achtergrond. Dit Perzisch Nieuwjaars festival is in nauwe samenwerking met het Persian Dutch Network tot stand gekomen.

Programma

15.30 uur Ontvangst16.00 uur Opening door de dagvoorzitter, Guity Mohebbi

16.15 – 17.30: Filosofie achter het festival ‘de Kunst van het Vieren’ door Farida Farhadpour, directeur Mozeshuis
Lezing: Noroez vanuit de mystiek van Rumi, Marcel Derkse
Muziek: Setar en zang door Babak Kamgar en Mercede Hashemi
17.30- 18.30 uur Perzisch buffet en expositie

18.30 – 19.45 uur:

Lezing: Perzische poëzie en orakel van Hafez toen en nu, door dr. Asghar Seyed-Gohrab
Muziek: Perzische pianomuziek door Pejman Akbarzadeh
19.45 Borrel
20.30 Vaarwel

Toelichting op de sprekers en muzikanten
Zondag 24 maart 2013
15.30 – 20.00 uur
Mozes & Aäronkerk
Waterlooplein 207
1011 PG, Amsterdam

Toegang
Toegang: € 25 (€ 15 voor student / stadspashouder)
Reserveren (verplicht) via deze website. – Tel: 020 622 13 05

Voertaal: Nederlands
– BRON : Mozeshuis.nl

Volg Persian Dutch Network op Facebook

يکشنبه ۲۴ مارس ۲۰۱۳ نخستين جشنواره نوروز در هلند برپا خواهد شد. جشنواره در  آمستردام سازماندهی شده و دربرگيرنده اين برنامه هاست
.

 نوروز و جامعه چندفرهنگی هلند – سخنرانی فريدا فرهادپور
موسيقی ايرانی برای آواز و تار – بابک کامگار و مرسده هاشمی
نوروز در سروده‌های مولانا – مارک درکس
موسيقی ايرانی به روايت پيانو – پژمان اکبرزاده
شعر پارسی و وحی در سروده‌های حافظ – اصغر سيدقراب

.
جشنواره همراه با شام ايرانی خواهد بود و شرکت در آن تنها با رزرو قبلی تا پیش از بیستم مارس امکان پذير است
آغاز برنامه: 15:30 – پایان: 20:30 | ورودی: 25 یورو – برای دانشجویان:   15  یورو
 Mozes & Aäronkerk : محل جشنواره
اطلاعات بیشتر و رزرو: لینک

به فیس بوک شبکه ایرانیان هلند بپیوندید

.

Scroll to Top