The_Dutch_ambassador_on_his_way_to_Isfahan,_by_Jan_Baptist_Weenix
Search
Close this search box.

Perzische Films tijdens IDFA 2021 \ برنامه نمایش فیلم‌های ایرانی در ایدفا ۲۰۲۱

MAKE-UP ARTIST – Jafar Najafi
76 min | Europese Première

Hij had haar nog zo beloofd dat ze na haar huwelijk naar de universiteit zou mogen. Nu hebben ze een kind, een kudde schapen waarmee ze door de Perzische bergen moeten trekken en begint hij plots over ‘tradities’. Terwijl Mina zich stiekem al had ingeschreven voor een opleiding visagie, zo vertrouwt ze regisseur Jafar Najafi in tranen toe.

Eigenlijk is het een heel leuk stel, Mina en Gol Mohammed. Hun ruzies eindigen steevast met een grapje. Maar hun charmante gekissebis wordt in Makeup Artist hoe langer hoe meer een hoog oplopend, steeds terugkerend gevecht, waarbij hun driejarige zoontje stilletjes op de achtergrond aanwezig is. Om haar droom te kunnen volgen, besluit Mina een tweede echtgenote te zoeken die zich over haar man en kind kan ontfermen.

Maar zelfs dat blijkt ingewikkelder dan gedacht, in dit schitterend gefilmde, rurale Perzië/Iran, waar de wil van onverzettelijke moeders wet is en eeuwenoude tradities botsen op de ideeën van de moderne wereld. En in hoeverre stookt de aanwezigheid van de stadse cameraploeg dit vuurtje eigenlijk verder op?

Genomineerd voor de IDFA Award for Best First Feature
21, 22, 24, 26, 27 november 2021 (Koop tickets)

Tonight’s Homework | Ashkan Nejati, Mehran Nematollahi
78 min | Wereldpremière

In Homework (1989) ondervraagt Abbas Kiarostami een aantal leerlingen van een openbare school voor de camera. Het gaat over huiswerk, straf en toekomstdromen. Het resultaat is een portret van de generatie die opgroeide tijdens de Irak-Iranoorlog en gevangen zat in onzekerheid en een rigide opvoeding.

Ruim dertig jaar later herhalen regisseurs Ashkan Nejati en Mehran Nematollahi de vragen van Kiarostami en komen tot de conclusie dat zowel het schoolsysteem als de samenleving drastisch is veranderd. De kloof tussen arm en rijk is enorm gegroeid en dat is al merkbaar op school. Ouders zijn ongeletterd en kunnen hun kroost niet helpen of hebben het te druk met hun carrière om huiswerk te controleren. Het ontbreekt aan sturing en interesse.

Ook twee inmiddels volwassen personages uit Kiarostami’s film beamen dat er iets grondig mis is met de manier waarop verantwoordelijkheden worden afgeschoven op onderwijzers. Het enige dat gelijk is gebleven zijn de sociaal wenselijke antwoorden van de kinderen. Want ja, natuurlijk hebben ze braaf hun huiswerk gedaan.

Binnen het focusprogramma The Future Tense wordt ook Kiarostami’s Homework vertoond. (Koop tickets)

Water, Wind, Dust, Bread | Mahdi Zamanpoor Kiasari
25 min | Ned. Première IDFA Competition for Youth Documentary

In een oase in de Iraanse woestijn plukt de elfjarige Abolfazl dadels, verzorgt hij de koeien van zijn familie, maakt hij huiswerk en heeft hij plezier met zijn beste vriendin Setayesh. Rustig registreert de camera hun vriendschap. Hoe ze schommelen tussen de dadelpalmen, of de machtige rotsen rondom de oase beklimmen. Moeder bakt vers brood, toeristen komen naar haar gastenverblijf voor de paradijselijke sfeer.

Maar helemaal idyllisch is het leven in de oase niet. Hoewel Abolfazl leeft met een lichamelijke beperking, is het Setayesh die voor een nog groter struikelblok staat. Ze is een van de 40.000 kinderen in Iran die geen geboortebewijs hebben, en daardoor kan zij niet naar school.

(Koop tickets)

I Am Trying to Remember | Pegah Ahangarani
16 min | Wereldpremière (IDFA Competition for Short Documentary)

Pegah vertelt over Gholam. Een man die niet is zoals haar vader, moeder, ooms of tantes, ook al is hij aanwezig bij elke familieaangelegenheid. Daar filmt hij de dagelijkse taferelen met zijn eigen camera. Wat het nut daarvan is, kan Pegah zich dan nog niet voorstellen. Maar ze poseert gewillig voor de lens van de, zeker door haar, graag geziene familievriend.

Het is alsof Pegah, de regisseur en hoofdpersoon van deze film, voorleest uit een kinderboek. De familiefilms van Gholam en de oude foto’s zijn de plaatjes waarnaar we over haar schouder meekijken. De warmte straalt van de grote familie af, als we ze sneeuw zien scheppen voor het huis of gewoon thuis zien rondhangen.

Maar dan luidt het hoofdstuk over Gholam en de Iraanse Revolutie een plottwist in en komt de vertelling symbool te staan voor duizenden Pegahs en Gholams in Iran, en daarbuiten.

(Koop tickets)

Volg PERSIAN DUTCH NETWORK op Facebook | Twitter | Telegram
DIGITALE NIEUWSBRIEF : Mogen we u op de hoogte houden van PDN activiteiten?
Mail naar: info [at] persiandutch.com

Scroll to Top