Asghar Seyed-Gohrab is benoemd tot hoogleraar Perzische/Iraanse Studies aan de Universiteit Utrecht. De leerstoel bestrijkt een wijd onderzoeksdomein: van Perzische poëzie als levende traditie tot islamitische mystiek (soefisme) en de geschiedenis van het sjiisme en van de Perzisch sprekende delen van de islamitische wereld.
Centraal in het onderzoek van Seyed-Gohrab staat de studie van de middeleeuwse Perzische poëzie (zowel seculier als religieus) en de receptie ervan in de moderne wereld. Waarbij wordt onderzocht hoe middeleeuwse poëzie, mystieke concepten en filosofische begrippen worden ingezet in de moderne Iraanse politiek, in de populaire cultuur, in visuele voorstellingen en op sociale media.
Seyed-Gohrab onderzocht in zijn recente, door NWO gefinancierde onderzoek het gebruik van klassieke Perzische poëzie en middeleeuwse mystieke en filosofische concepten in drie centrale periodes in het twintigste-eeuwse Perzië/Iran. Ten tijde van de constitutionele revolutie (1905-11) werd poëzie een vehikel voor de introductie van westerse sociale en politieke ideeën. Tijdens de Iraanse revolutie (1978-79) gebruikte ayatollah Khomeini poëzie om zijn mystieke idealen uit te drukken; hij gebruikte ook mystieke concepten om zijn theorie over de islamitische regering te ondersteunen. Tijdens de Iran-Irak oorlog (1980-1988) werd poëzie onderdeel van de staatspropaganda, die de cultus van het martelaarschap ondersteunde, die in de crisis een icoon van de nationale identiteit werd en een middel om geweld te rechtvaardigen.
Asghar Seyed-Gohrab is geboren in Teheran en woont sinds 1986 in Nederland. Hij studeerde Engelse taal- en letterkunde (M.A.) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en Perzische taal en cultuur (M.A.) aan de Universiteit Leiden. Hier promoveerde hij op Perzische literatuur en islamitische mystiek. (Bron: UU)