De Perzische taal: een Inleiding

Door Pejman Akbarzadeh.

Het Perzisch is een van de oudste talen ter wereld. De oudst bekende voorbeelden van deze taal stammen van de 6e eeuw voor Christus. Het oud-Perzisch werd geschreven in spijkerschrift.

Het Oud-Perzisch

In de 3e eeuw na Christus, werd midden-Perzisch geschreven, ook wel bekend als de taal van de Pahlavi’s. Na verovering van Perzië door Arabieren in de 7e eeuw AD, werd een aangepast Arabisch alfabet gebruikt. Het Aramees alfabet ligt aan de beide geschreven talen (Perzisch en Arabisch) ten grondslag, maar de structuur, grammatica en de uitspraak zijn zeer verschillend.

Het Perzisch is een Indo-Europese taal, terwijl het Arabisch een semitische oorsprong heeft. De Europese wortels maken dat veel Perzische woorden iets gemeen hebben met Nederlandse: goda (God), dogtar (dochter) en geob (goed), bijvoorbeeld.

Tombe van Khayyam in Perzië

Rumi, Khayyam en Hafez behoren tot de beroemdste Perzische klassieke dichters in Nederland en daarbuiten. Van de 20ste eeuwse Perzische [Iraanse] dichters zijn de werken van Forough Farrokhzad en Ahmad Shamlou in het Nederlands vertaald.

De Universiteit Leiden heeft een van de oudste Perzische taalstudies ter wereld.

Het Perzisch is de officiële taal van Perzië [Iran], van Afghanistan en van Tajikistan. Meer dan 110 miljoen mensen spreken Perzisch. In Iran wordt het Perzisch ‘Parsi’ of ‘Farsi’ genoemd, in Afghanistan ‘Dari’ en in Tajikistan ‘Tajiki’.

[Meer Informatie: PERZISCH of FARSI ? Wat is de juiste Nederlandse benaming van deze taal? ]


Luister naar een Perzisch lied !

Nederlanders die voor het eerst de Perzische taal horen, vinden het vaak een ‘muzikale’ taal. Tot nu toe zijn twee Perzisch-Nederlandse woordenboeken gepubliceerd: in 1999 en in 2007.

Een Perzisch-Nederlands woordenboek, gepubliceerd in 2007

Sinds agustus 2006  bestaat er een Perzisch gesproken radiostation in Amsterdam: Radio Zamaneh.
Meer dan 75.000 mensen spreken Perzisch in Nederland: ongeveer 34.000 komen daarvan uit Perzië [Iran] en ongeveer 41.000 zijn Afghaans.– MEER LEZEN :

Een karavaan uit Perzië : Klassieke Perzische poëzie ( J. T. P. de Bruijn, 2004)
Perzische poëzie als lyrisch proza (Kader Abdolah, 2000)
100 Jaar Moderne Perzische Poëzie (Nafiss Nia & Ronald Bos, 2008)

Volg  PERSIAN  DUTCH  NETWORK  op Facebook
 DIGITALE NIEUWSBRIEF:

Mogen we u op de hoogte houden van PDN activiteiten?  Mail naar:  info [at] persiandutch.com

This entry was posted in Nieuws en Artikelen and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply