Kayhan Kalhor Ensemble: Eeuwenoude viering van de Yalda-nacht | کنسرت شب یلدا در لاهه


AMARE (Den Haag) | Za 16 dec '23 > Info & Ticket

Kayhan Kalhor is een virtuoos op het snaarinstrument de kamancheh en vervult een belangrijke rol in het wereldwijd bekend maken van de Perzische muziek. In dit concert van het Kayhan Kalhor Ensemble klinkt (nieuwe) muziek die is geïnspireerd op de Yalda-nacht. Dit is na het Perzisch nieuwjaar een van de belangrijkste feesten waarmee de vernieuwing van de zon en het overwinnen van licht op de duisternis wordt gevierd. 

Tijdens het concert klinkt er nieuwe muziek van Kayhan Kalhor en de bekende Belgische ‘ud speler en componist Tristan Driessens. In hun project getiteld the Longest Night spelen ze een cyclus van instrumentale werken. Alle muziek is gebaseerd op de modale improvisatietradities die een gemeenschappelijke basis vormen voor de Perzische en Ottomaanse muziekculturen. 

Samen met santurist Pouyan Ataie en Nederlandse Rembrandt Trio-leden Tony Overwater (violone) en Vinsent Planjer (percussie) belooft dit een krachtig concert te worden vol poëzie en mystieke evocatie. Kortom: kippenvel -van de goede soort- gegarandeerd!

Yalda-nacht
De lange nacht van Yalda, als markeringspunt van de winterzonnewende, wordt na Nowruz (viering van het begin van het Perzische Nieuwjaar) beschouwd als het belangrijkste Perzische (Iraanse) feest. Yalda verbeeldt het concept van licht en goed tegen duisternis en kwaad in de traditionele Perzische religie van het zoroastrisme. 

Follow PERSIAN DUTCH NETWORK : Facebook | Twitter | Telegram
For the free monthly newsletter please send us an e-mail:
info [at] persiandutch.com

ALSO SEE: Selected Bibliography of Persian Music

Scroll to Top