Perzische regisseur wint twee IDFA Awards | فیلمساز ایرانی برنده دو جایزه از جشنواره جهانی فیلم‌های مستند آمستردام

IDFA 2020Vandaag – 26 november – zijn de winnaars van het competitieprogramma van IDFA bekendgemaakt tijdens de Awards Ceremony die plaatsvond in de Brakke Grond in Amsterdam en online wereldwijd voor iedereen te zien was. IDFA in de theaters (IDFA en IDFA Extended) was zo goed als uitverkocht. Online ontving IDFA tot op heden bijna 62.226 filmbezoeken en nagenoeg evenveel professionals als vorig jaar. Het festival gaat online en in theaters in heel Nederland nog door tot en met 6 december.


IDFA Competition for Feature-Length Documentary

Radiograph of a Family (Noorwegen, Iran, Zwitserland) van Firouzeh Khosrovani is de Winnaar van de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary (€ 20.000).“Moeder trouwde een foto van vader,” is de openingszin van deze intieme documentaire. Het blijkt geen dichterlijke vrijheid van maker Firouzeh Khosrovani. Haar moeder Tayi trouwde in Teheran letterlijk met een portret van Hossein, omdat hij als student radiologie in Zwitserland niet zomaar kon terugreizen naar zijn thuisland. Het blijkt tekenend voor de kloof die altijd is blijven bestaan in dit huwelijk tussen de seculiere, progressieve Hossein en de traditionele, devote moslim Tayi. Zo is deze familiegeschiedenis als het ware een röntgenfoto waarop de conflicten in de Iraanse maatschappij in de opmaat naar en de nasleep van de Iraanse Revolutie van 1979 zichtbaar zijn.

Door middel van een meesterlijke vorm van storytelling, laat Firouzeh Khosrovani zien hoe de geschiedenis en de revolutie de politieke en persoonlijke scheiding van haar ouders veroorzaakt. In de loop van de tijd verandert de omgeving van de familie door invloeden van buitenaf. Het is een grootse prestatie van de filmmaker dat ze zo subtiel en poëtisch laat zien hoe politiek een gezin voor altijd kan veranderen. Het gebroken gezinsleven wordt dusdanig in beeld gebracht, met foto’s en ensceneringen, dat ook de kijker het verlies voelt’’, rapporteerde de jury.

MEERRadiograph of a Family wint twee IDFA Awards voor Best Feature-Length Documentary & Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award for Best Creative Use of Archive

Volg Persian Dutch Network op
TWITTERFACEBOOK or TELEGRAM

 DIGITALE NIEUWSBRIEF
Mogen we u op de hoogte houden van PDN activiteiten?
Mail naar: info [at] persiandutch.com


Scroll to Top