Wageningen legt focus op veelzijdige cultuur uit Iran – جشنواره فرهنگ ایران در واخنینگن

foto nieuwPDN – Van 5 tot en met 8 juli organiseert Stichting Wageningen City of Cultures een groot cultureel festival met de focus op Iran, het oude Perzië. Het organiserend comite willen ook steunen ze met de opbrengsten van het festival twee goede doelen in Wageningen en in Iran.

Wat is er te zien?

Er is een filmavond op 5 juli in een van de filmtheaters van de stad, Movie W met The Salesman, een Oscar bekroonde film. De film wordt vooraf gegaan door een Perzisch buffet en een introductie over de Iraanse film industrie, die goed ontwikkeld is in en buiten Iran.

Op vrijdag 6 juli 16.00u wordt een grote Kunst expositie geopend in Theater Junushoff, die een heel weekend lang gratis toegankelijk is in middag en avond. Perzische kunstenaars tonen een selectie van beeldende kunst als schilderijen, video, tekeningen, collages,sculpturen van Atousa Bendeh, Baharak Dehghan, Behrouz Naghipour, Farnaz Sedaghatbin, Homeira Rastegar, Masoud Gharibi en (op zaterdag) authentieke Perzische kleding en tasjes van Maryam Entezami. De bezoeker kan direct informatie krijgen en kunst aanschaffen van de aanwezige kunstenaars.

In de avond in Theater Junushoff komt literatuur, historie en poezie aan bod. Prof. Ab de Jong – verbonden aan de Universiteit van Leiden – informeert ons over het oude Perzië. Over de contacten van eeuwen geleden met het Westen. Over de invloeden van het Perzische rijk op ons leven van toen en nu nog steeds.

Perzische dichteres Nafiss Nia en Wageningse dichters brengen poëzie en teksten ten gehore. Muzikale intermezzo’s van zangeres Ziba Nillian – begeleid door Marc Constandse op de bandoneon.

Zaterdag 7 juli is de grote avond met klassieke Perzische muziek van Hamid Motebassem en Samira Golbaz bekend als het Duo Damsaz. De internationaal bekende Perzische danseres Helia Bandeh maakt tijd vrij in haar tournee door grote steden om naar Wageningen te komen.



2018 is het jaar waarin diverse jonge Perzen in Nederland schitteren. Niet alleen doen de voetballers het goed. Cabaretier Farbod Moghaddam won de eerste prijs in het Cabaret Festival dat elk jaar in Leiden wordt gehouden. Onder de indruk van het Wageningse gebeuren bood hij spontaan aan om in Junushoff acte de presence te geven. Hierdoor wordt de grote avond in de grote zaal een prachtige presentatie van de verbinding tussen het Iran van vroeger en nu.

Zondag 8 juli gaan we samen aan Tafel volgens een bekend Wagenings gebruik. Elk jaar organiseren we een of meer keren de befaamde Tafel van W. We eten aan lange tafels en krijgen tussen elke gang een korte lezing of voordracht. Daarnaast zijn er muzikale intermezzo's. Zo sluiten we – als het weer het toelaat – met elkaar het Iran Festival af met gesprekken over het land met zijn rijke en sterke cultuur.

Zondag 8 juli – Het Festival organiseert een gezamenlijke lunch volgens een bekend Wagenings gebruik. Elk jaar is er een of twee maal de Tafel van W. Allen komen tezamen en eten aan lange tafels. Tussen elke gang volgt een korte lezing of voordracht over Iran of een muzikaal intermezzo. Zo sluit het City of Cultures Festival het Iran Festival af met gesprekken over het land met zijn rijke en sterke cultuur.

Informatie en tickets:
www.cityofcultures.com
Scroll to Top