Sizdah-Bedar, Perzische Feest van Natuur, in Amsterdam

PDN – Ongeveer 2600 jaar geleden dachten sommige Perzen dat de dertiende dag van het jaar ongeluk bracht. Gebaseerd op deze gedachte, hadden de mensen de gewoonte hun huis te verlaten en de dag door te brengen met vrienden en familie op de dertiende dag van het Perzisch Nieuwjaar.

En in de loop der jaren werd deze dag een nationale feestdag en traditie in Perzië om op deze 13e dag het ongeluk te ontwijken. Zelfs heden ten dage is het een van de meest geliefde feestelijke tradities voor de Perzen.

© Foto: Pejman Akbarzadeh
© Foto: Pejman Akbarzadeh

Deze feestelijke gebeurtenis wordt in de Perzische taal ‘Sizdah-Bedar’ genoemd dat in het Nederlands kan worden vertaald met ‘Weg met de Dertiende’.

Sedert vele jaren viert de Perzische (Iraanse) gemeenschap in Nederland Sizdah-Bedar in Amsterdan, Almere, Delft en Rotterdam. Dit jaar zal het dan ook plaats vinden op zondag, 1 april 2018.



Er is geen organisator voorzien voor deze viering en iedereen brengt zijn/haar eigen eten mee. “Sizdah-Bedar” is enkel een dag om plezier te maken met vrienden of familie in de natuur en dat maakt het onvergetelijk voor de Perzen.

* Volg “Persian Dutch Network” op Facebook
* DIGITALE NIEUWSBRIEF:
Mogen we u op de hoogte houden van PDN activiteiten?  Mail naar:  info@persiandutch.com

Scroll to Top