Search
Close this search box.

IRAN – IRAK: ‘My Beautiful Enemy’ | Expositie in Amsterdam

QASSIM  ALSAEDY (IRAK) & FARHAD  FOROUTANIAN (IRAN)
28 april t/m 26 mei 2013
Opening  op zondag 28 april om 16.00 uur – deur open om 15.00 uur
door Emiel Berendsen – Programma Director Tropentheater

.

Qassim Alsaedy (Irak, 1949) opgeleid als beeldend kunstenaar in Bagdad aan de Academie voor Schone Kunsten en Farhad Foroutanian (Iran, 1957) opgeleid als theatermaker en beeldend kunstenaar in Teheran ontmoeten elkaar voor het eerst in D&A.

Na deze eerst kennismaking ontstaat het plan om samen een expositie te maken waarmee zij een daad willen stellen door openlijk tussen Irak en Iran een vriendschapsverklaring af te leggen en vrede te bezegelen tussen twee landen waarbij mensen verwikkeld raakten in een niets ontziende oorlog.

Beide kunstenaars zijn de plek, waar zij hun beroep niet verder naar eigen inzichten konden uitoefenen, ontvlucht.

Qassim: “Zolang ik een vierkante meter heb waar ik mijn kunstenaarschap vrij kan uitoefenen vraag ik geen asiel aan.” In Irak niet meer veilig wijkt hij uit naar Libië. Maar lesgevend aan de Academie tijdens een straatproject met studenten krijgt hij de opdracht een rode zon groen te maken volgens het groene boekje van Khadaffi en wijkt hij uit naar Nederland.

Farhad: “Als je moet vluchten heb je niet veel keuze, in eerste instantie moest ik gewoon weg. Waar je terecht komt is op dat moment niet zo belangrijk.” Met eenvoudige inktlijnen getuigt elke cartoon van de wanhopige pogingen om te overleven in een land, waarin elke bewegingsvrijheid onmiddellijk leidt naar de gevangenis, of erger. Via Italië komt ook hij in Nederland.

Beiden dragen dit verleden met zich mee:

Qassim verbeeldt de pijn, die oorlog veroorzaakt, met spijkers en (kogel)gaten in zijn werk. Hij heelt de wonden door de spijkers weg te laten roesten en mooie en heldere kleuren te schilderen tegen het verdriet.

Farhad: ontwikkelt zich als cartoonist en laat de mens zien op weg naar het onbekende en de absurditeit van oorlogvoeren.

Door de werken in de expositie naast elkaar te plaatsen becommentariëren zij als het ware samen de verschillende zijden van een oorlog.

.
BRON: Diversity and Art
VOLG  PERSIAN  DUTCH  NETWORK  OP FACEBOOK 

 

Scroll to Top