.
Den Haag, 28 maart 2012 – Op 1 april a.s. zal er in Amsterdam een evenement plaatsvinden, georganiseerd door United4Iran.
Precies op die dag zitten de zeven bahá’í-leiders, de Yárán, samen 10.000 dagen gevangen vanwege hun geloof. Zij werden in Iran na een schijnproces tot twintig jaar cel veroordeeld, hetgeen internationaal tot talloze protesten leidde. Door middel van een ‘bill boat’ die 8 uur lang in de grachten van Amsterdam vaart, zal hiervoor aandacht worden gevraagd met de oproep: Vrijheid voor 7 Bahá’í-leiders: gewetensgevangenen in Iran.
De activiste Sarah Shourd, die eerder zelf gevangen zat en nu advocaat voor politieke gevangenen is bij mensenrechtenorganisatie United4Iran, heeft hiertoe opgeroepen. De afbeelding van de bahá’í-leiders op de ‘bill boat’ is helemaal opgebouwd uit kleine foto’s van honderden mensen die op dit moment in de gevangenis zitten in Iran, waaronder journalisten, vakbondslieden, studenten- en vrouwenactivisten, religieuze leiders en oppositieleiders.
Vanaf 12.00 verzamelen zich de ondersteuners van deze actie in de Hermitage, Café-restaurant Neva, Amstel 51, Amsterdam en om ongeveer 13.00 op de Magere Brug. Vervolgens vaart de boot en loopt de groep via de Prinsengracht, Reguliersgracht en Herengracht terug naar de Amstel.
Naast de bahá’í-leiders Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli, and Vahid Tizfahm, wordt ook aandacht gevraagd voor mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh en vrouwenrechtenactiviste Bahareh Hedayat.
.
Om interviews af te nemen in het Nederlands, Engels of Perzisch kunt u zich aanmelden via beb@bahai.nl.
De actie op 1 april a.s. zal in tien landen en 12 steden worden gehouden: Australië (Sydney), Brazilië , Duitsland (Berlijn) , Engeland (Londen), Frankrijk (Parijs), India (New Delhi), Nederland (Amsterdam), Nieuw Zeeland, Verenigde Staten (Washington D.C.) en Zuid-Afrika (Kaapstad, Pretoria en Johannesburg).
Voor hun arrestatie in 2008 vormden de zeven bahá’ís een informele groep, die zich op nationaal niveau richtte op de geestelijke en sociale behoeften van de bahá’í-gemeenschap in Iran, de grootste religieuze minderheid in het land. Pas twintig maanden na hun arrestatie volgde op 12 januari 2010 een proces, waarin de zeven onder meer werden aangeklaagd voor spionage, propaganda tegen de Islamitische republiek en het opzetten van een illegale organisatie. Alle beschuldigingen werden door de aangeklaagden categorisch van de hand gewezen.
__________________________________
Voor meer informatie: Nationaal Bahá’í Centrum, Riouwstraat 27, 2585 GR Den Haag Telefoon: 070 355 4017 , e-mail: beb@bahai.nl Contactpersoon: Marga Martens 06 515 85 302
BRON: NBC
.