The_Dutch_ambassador_on_his_way_to_Isfahan,_by_Jan_Baptist_Weenix
Search
Close this search box.

Het nieuwe boek: Nederlanders tussen de Perzen

 

door Pejman Akbarzadeh

 

Enige tijd geleden werd een boek gepubliceerd met de titel: “THE DUTCH AMONGST THE PERSIANS 1595 – 1979”.  Het is geschreven door Masoud Akhbari, een Perzisch-Nederlands geschiedkundig onderzoeker. Hij woont sinds 1979 in Nederland, bij Rotterdam.

 

Dit boek gaat over de aanwezigheid van Nederlanders in Perzië van het jaar 1595 tot het jaar 1979, toen de Islamistische Revolutie begon. Het bevat vele unieke en exclusieve foto’s, kaarten en afbeeldingen van schilderijen.

De relatie tussen Nederland en Perzië [Iran] gaat bijna 4 eeuwen terug. In die tijd startte de handelsbetrekking tussen beide landen. Gedurende de regering van Mohammad Reza Shah – van 1941 tot 1979 sjah van Perzië – bereikte deze een hoogtepunt.

 

Dhr. Akhbari studeerde in Perzië en Neder- land o.a. Photogrammetry, Photogeology and Aerial Survey en voor de revolutie was hij directeur van de Landmeetkundige Dienst van de IOE & PC in Zuid-Perzië. Tevens was hij vertegenwoordiger van verschillende Europese chemische bedrijven in Perzië.

Gedurende de revolutie kwam dhr. Akhbari met zijn Nederlandse vrouw en kinderen naar Nederland, waar hij na verloop van tijd zijn eigen exportkantoor oprichtte.

 

Geïnterviewd door Radio Zamaneh zei dhr. Akhbari:

“Gedurende 8 à 9 jaar was ik bezig met het onderzoek voor dit boek. Niet constant natuurlijk, daar ik ook mijn andere werkzaamheden had. Gedurende dit onderzoek nam ik contact op met The British Colonial Department in Engeland en het Madras Records in India om de benodigde documenten voor mijn boek te verkrijgen. Ook vond ik in het Rijks Archief in Den Haag vele documenten die niemand ooit had ingekeken. Om deze redenen raakte ik meer en meer geobsedeerd en wilde perse mijn werk afmaken. “

“Ik wil benadrukken dat indien men iets in het Rijks Archief wil opzoeken, wel exact moet weten wat en waar te zoeken. Er is 178 km. aan archief (indien achter elkaar geplaatst), dat is dus bepaald niet eenvoudig. Ik verkreeg een referentieboek m.b.t. de archieven en door louter toevalligheden vond ik sommige documenten die van belang waren voor mijn boek. Bijvoorbeeld een handgeschreven brief van Nasser Al Din Shah Qajar. Een brief die aan de koning der Nederlanden was geadresseerd en tevens voorzien was van het stempel van de Perzische vorst. Niemand had deze brief voorheen getraceerd.”

 

Uw boek bevat interessante foto’s, bijvoorbeeld vanaf blz. 107, schilderijen van Cornelis de Bruijn, met onderschrift: Hormuz eiland, Qeshm eiland, Larak enz. Hoe hebt u die verkregen?

“Alweer, van het Rijks Archief; Cornelis de Bruijn reisde naar Perzië in het jaar 1704. Hij schilderde ook een portret van Shah Sultan Husain. In Persepolis maakte hij vele tekeningen hiervan en deze werden honderden jaren in Europa bewonderd.”


Uw boek beslaat de periode 1595 tot 1979. Waarom bent u niet verder gegaan dan de periode van de revolutie?

“Na de revolutie bleven er geen Nederlanders in Iran: iedereen vertrok, dus er viel niets meer te schrijven over de relatie tussen Nederland en Perzië.”

 

______________________________
Mail naar akhbari.m [at] planet.nl om het boek te bestellen

(Dit interview is voor het eerst in het Perzisch – op de website van Radio Zamaneh – gepubliceerd.)

کتاب «هلندیان در میان ایرانیان» به تازگی به کوشش مسعود اخباری، پژوهشگر ایرانی مقیم روتردام منتشر شده است. این اثر با اسناد و تصاویر گوناگون به بررسی حدود چهار سده حضور هلندیان در ایران می‌پردازد. کتاب که نتیجه سالها پژوهش در آرشیوهای داخل و خارج از هلند است، به زبان انگلیسی نوشته شده و اثری خواندنی برای دوستداران پژوهش‌های ایران‌شناسی است. علاقه‌مندان برای اطلاعات بیشتر می‌توانند با این ایمیل مکاتبه کنند
akhbari.m [at] planet.nl

 

Scroll to Top