The_Dutch_ambassador_on_his_way_to_Isfahan,_by_Jan_Baptist_Weenix
Search
Close this search box.

2 juli: Beeldvertelling in Perzische traditie in Rotterdam

 

De acteur Sahand Sahebdivani speelt twee verhalen uit de oosterse en westerse culturen volgens de Perzische Pardeh khani traditie. Hij begeleidt zichzelf met muziek.

In de Bibliotheek Delfshaven, Visserijplein, zaterdag 2 juli as. geeft de acteur Sahand Sahebdivani een Pardeh khani (lett.: beeld vertelling) voorstelling. Hij vertelt twee bijzondere verhalen: om 13.00 uur en 14.00 uur. De voorstelling is georganiseerd door Mecart Foundation i.s.m. Interact theater company.

De toegang is gratis.

 

Pardeh khani

De Pardeh khani is een concept uit de oude Perzische (Iraanse) cultuur. De acteur- gespecialiseerd in Pardeh khani –speelt op theatrale wijze een verhaal voor het aanwezige publiek. Op een groot schilderij naast hem opgesteld, zijn de verschillende scènes kleurrijk afgebeeld. Deze voorstelling vindt plaats op een makkelijk toegankelijke, openbare plek zoals een plein, de markt, een drukke straat. Het verhaal wordt muzikaal omlijst. Interessant is het feit dat een dergelijke vorm van beeld ”vertelling” op een publieke plaats ook in Nederland bekend was. Het dramatische verhaal was afgebeeld op een doek, de “smartlap”, die naast de verteller of zanger werd opgehangen.

Voor deze voorstelling zijn twee verhalen gekozen uit de rijke traditie van mythen en verhalen uit de oosterse en westerse culturen en bewerkt tot vertellingen. Het verhaal uit het oosten komt uit de traditie van de Shahnameh, de beroemde Perzische koningsverhalen, ook bekend in Arabische, Turkse en Indiase culturen. Het verhaal uit het westen komt uit het Finse heldenlied, de Kalevala. Thema’s uit dit epos zijn in de loop van de tijd opgenomen in andere Europese sprookjes en mythen. In beide verhalen gaat het over avontuurlijke ontmoetingen, ingrijpende ervaringen en als gevolg daarvan een ontwikkeling voor de hoofdpersoon.

 

De voorstelling richt zich op een publiek met een diversiteit aan culturele achtergronden. In de voorstelling worden verschillende kunstvormen zoals vertelkunst, kunstzinnige representatie, beeldvertelling, acteerkunst en muziek gecombineerd. Daarmee spreekt het alle zintuigen van de toehoorders aan. Het gezamenlijk luisteren, kijken en veelal herkennen van de onderwerpen voegt daar een waardevolle dimensie aan toe.

 

Scroll to Top