Fascinatie voor Persepolis: Tentoonstelling in Rijksmuseum van Oudheden te Leiden – نمایشگاه عکس‌های تاریخی پارسه در لیدن


                                                      Video: Nima Esteki / PDN
PDN – De tentoonstelling Fascinatie voor Persepolis gaat over Europese reizigers, fotografen en archeologen die in de voorbije eeuwen de ruïnes van Persepolis bezochten. De nieuwsgierigheid naar deze antieke monumenten ontstond in de veertiende eeuw, toen handelaren en diplomaten de verre reis naar het zuiden van Perzië (Iran) gingen ondernemen.

persepolis exhibition Leiden

Fascinatie voor Persepolis: 20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018

Persepolis is zonder twijfel een van de meest fascinerende archeologische sites uit de antieke wereld. Het Perzische paleiscomplex maakt nog steeds een overweldigende indruk op elke bezoeker die voor het eerst de grootse afmetingen en schoonheid van de monumenten ziet.

Tekeningen, gravures, teksten, foto’s en objecten

U ziet in deze expositie tekeningen, gravures, boeken, teksten en foto’s die in de afgelopen eeuwen zijn gemaakt door reizigers, fotografen en archeologen. Deze documentatie levert tot op de dag van vandaag een fascinerend inzicht in de belangstelling voor Persepolis. Enkele objecten illustreren de verhalen, zoals een bijzondere camera met reisuitrusting uit 1858 en een aantal originele zakjes met vondsten van de eerste opgravingen in 1931. Niet alleen de periode tot aan de eerste archeologische opgravingen komt aan bod, maar ook het werk van de vroegste onderzoekers en archeologen van nu, evenals de verhalen van een Perzische familie die generaties lang vlak bij de antieke stad heeft gewoond.


Stad van de Perzen
Het waren de oude Grieken die in de tijd van Darius (522-486 voor Christus) de stad zo noemden: Persepolis, ofwel ‘stad van de Perzen’. De stad is aangelegd op een groot terras dat gedeeltelijk uit de rots is gehouwen en uit drie niveaus bestaat. Het paleiscomplex werd grotendeels in de tijd van Darius I (522-486 v. Chr.) en Xerxes I (483-465 v. Chr.) gebouwd. Persepolis wordt beschouwd als een kroonjuweel van de Perzische architectuur, maar verenigt ook kunststijlen en technieken van andere culturen, zoals die van het antieke Egypte, Assyrië, Klein-Azië en Griekenland.

De tentoonstelling Fascinatie voor Persepolis vindt u in de Muzezaal, direct links na de entreepoortjes voor de tentoonstellingszalen.
Persepolis Exhibition Leiden RMO

De tentoonstelling Fascinatie voor Persepolis is gebaseerd op het gelijknamige proefschrift van Corien Vuurman. Het boek dat zij hierover heeft gemaakt, is te koop in de Museumshop.

* Volg “Persian Dutch Network” op Facebook
* DIGITALE NIEUWSBRIEF:
Mogen we u op de hoogte houden van PDN activiteiten?  Mail naar:  info@persiandutch.com

This entry was posted in Events and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply