Perzische componist Houshang Ostovar is overleden

ostovar

PDN – De Perzische componist, Houshang Ostovar, is overleden aan kanker. Hij was 89 jaar.

Houshang Ostovar werd geboren in Teheran in 1927 en studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij was docent compositie aan het Conservatorium van Teheran van 1957 tot 1979.*

Zijn bekendste compositie  is “Suite Iranienne“. De eerste publieke uitvoering vond plaats door het Teheran Symfonieorkest onder leiding van Farhad Meshkat in oktober 1973.  Het stuk is gebaseerd op een oude Perzische modus (Chahargah) en bestaat uit  drie delen: Pishdaramad, Avaz en Chahar-Mezrab.  [ Luister naar de suite ]:

Ook componeerde Houchang Ostovar veel pianostukken zoals “Baba-Karam”, een stuk dat is gebaseerd op een populaire dans uit Perzië. Daarnaast schreef Ostovar  tientallen artikelen voor culturele tijdschriften in Teheran, waaronder bijvoorbeeld “Majaleh-ye Musighi” en “Roudaki”.

Na de revolutie van 1979 verhuisde Ostovar naar Frankrijk. Zijn vrouw, Farideh Behboud, is een van de grootste Perzische (Iraanse) pianisten in de jaren ’60 en ’70.* (Bron: “Persian Musicians”, Vol. 1, by Pejman Akbarzadeh. Navid Publications, Shiraz – Tehran, 1999.)

Volg “Persian Dutch Network” op Facebook
 DIGITALE NIEUWSBRIEF:
Mogen we u op de hoogte houden van PDN activiteiten?  Mail naar:  info [at] persiandutch.com

This entry was posted in Nieuws en Artikelen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply