Nieuwe Amerikaanse wet: visumplicht voor Perzisch-Nederlanders

United States Capitol | Foto: PDN

United States Capitol | Foto: PDN

PDN – Het Amerikaanse Congress heeft een wet aangenomen die het reizen zonder visum verbiedt voor wie Iran onlangs bezocht heeft of een (dubbele) Iraanse nationaliteit heeft. Ook mensen met een Europees paspoort die één van de landen Iran, Irak, Syrië of Sudan minder dan vijf jaar geleden hebben bezocht, moeten volgens deze wet een visum aanvragen voor de Verenigde Staten.

In Nederland heeft de wet gevolgen voor de duizenden Nederlandse Iraniërs die hun verwanten jaarlijks in Iran bezoeken, zelfs de gene die geen contacten met de Iraanse regering heben. Die in Nederland en vele andere Europese landen wooonachtige Perzen (Iraniërs) zijn veelal fel tegen het beleid van de Iraanse regering, vaak de reden waarom ze in het buiten hun land van herkosmt wonen.

Voor de nieuwe wet konden de burgers van 38 landen (veelal EU-lidstaten) tot 90 dagen vrij reizen naar en in de VS zonder visum. De nieuwe wet betekent dat al deze Perzisch-Nederlanders een visum zullen moeten aanvragen.

Perzische gemeenschappen in Europa en in de VS hebben diverse petities tegen de wet ingediend en op social media hun verontwaardiging geuit. Veel Perzen zijn bijvoorbeeld verbaasd dat Saoedi-Arabië en Pakistan niet op de gewantrouwde lijst staan, hoewel de banden van deze twee landen met terroristische bewegingen vrij evident zijn. Onder de verdachten van de recente terroristische aanslagen in de VS en Europa bevinden zich daarentegen geen enkele Iraniër.

 Volg “Persian Dutch Network” op Facebook

 DIGITALE NIEUWSBRIEF:
Mogen we u op de hoogte houden van PDN activiteiten?  Mail naar:  info [at] persiandutch.com

This entry was posted in Nieuws en Artikelen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply