“De Bemiddelaar” in de Stadsschouwburg te Amsterdam – نمایش «منُجی» به کارگردانی الن یادگاریان در آمستردام

Bemiddelaar                                                                             متن پارسی در زیر

In de laatste week van oktober 2015 speelt TG Brandend Geduld een lunchvoorstelling in de Rotonde van café-restaurant Stanislavski in de Stadsschouwburg. De voorstelling duurt ca. 50 minuten. Met De Bemiddelaar brengt regisseur Alan Yadegarian een moderne klassieker uit het Perzische theater naar Nederland.

Theatermaker Alan Yadegarian keerde in 2008 terug naar Iran en ontdekte een rijke bron aan oude en nieuwe theaterwerken. Bij het lezen ervan herontdekte hij de theatertraditie waarmee hij was opgegroeid.
De Bemiddelaar (originele titel: In de aanwezigheid van de wind) uit 1965 is het eerste deel van een trilogie van schrijver Beyza’i die TG Brandend geduld naar Nederland brengt.

In De bemiddelaar proberen twee ‘wereldleiders’ tevergeefs tot een compromis te komen. Na een grote catastrofe is er behoefte aan verzoening. Een bemiddelaar neemt daartoe het initiatief. Al snel wordt duidelijk dat dit niet zonder slag of stoot zal lukken.

De tekst is exemplarisch voor het poëtische, rauwe en absurde theater van Perzië (Iran). De Bemiddelaar ontleedt het mechanisme van ons denken in tijden van conflict en ons onvermogen om tot elkaar te komen zolang we de vrede met geweld willen bewerkstelligen. De parallellen met de conflicten die het vandaag ons nieuws beheersen, zijn niet toevallig. Yadegarian regisseert het stuk als een absurde komedie met slapstickelementen, ontleend aan de traditie van Chaplin’s The Great Dictator of het werk van Jacques Tati. Zo wordt de absurditeit van de situatie uitvergroot tot bizarre proporties.

Datum:
18 & 20 okt 2015: Cafe Mezrab
22 okt t/m 1 nov 2015  : Stadsschouwburg Amsterdam

KOOP TICKETS

* Volg “Persian Dutch Network” op Facebook
* DIGITALE NIEUWSBRIEF:
Mogen we u op de hoogte houden van PDN activiteiten?  Mail naar:  info@persiandutch.com

در هفته پایانی اکتبر ۲۰۱۵ نمایش “مُنجی” در تماشاخانه شهر آمستردام اجرا خواهد شد. این نمایش را الن یادگاریان، هنرمند ایرانی مقیم هلند کارگردانی کرده و داستان آن الهام گرفته از یکی از نوشته‌های بهرام بیضایی است.1
یادگاریان در سفر سال ۲۰۰۸ خود به ایران با این اثر آشنا شد واین آشنایی باعث شد او سنت غنی تئاتر در کشورش را از نو بازبیتی کند. نام اصلی این داستان “در حضور باد” است که در سال ۱۹۶۵ نوشته شده است.ا
منجی، داستان یک سازش دور از انتظار بین دو رهبر جهانی است. پس از یک فاجعه عظیم، نیاز به صلح حس می‌شود  و یک منجی تلاش می‌کند میان آنها آشتی پدید آوَرَد. ولی در مدتی کوتاه روشن می‌شود که این آشتی به آسانی بدست نمی‌آید. داستان، کشمکش‌های بحرانی در دنیای امروز را در خود دارد و بی فایده بودن تلاش برای ایجاد صلح با زور را.ا
منجی گرچه فضایی شاعرانه و اندوهگین دارد اما کارگردان در برداشت تئاتریِ خود از عوامل کُمدی نیز بهره برده است.ا
نمایش “منجی” ابتدا به صورت آزمایشی در روزهای هجدهم و بیستم اکتبر در کافه مضراب در آمستردام اجرا می شود و سپس از ۲۲ اکتبر تا ۱ نوامبر (به جز ۲۶ اکتبر)، ده نوبت در تماشاخانه آمستردام به زبان هلندی اجرا خواهد شد.ا

رزرو بلیت در تارنمای تماشاخانه شهر آمستردام

به فیس بوک شبکه ایرانیان هلند بپیوندید
برای دریافت خبرنامه رایگان شبکه ایرانیان هلند به ما ایمیل برنید
info@persiandutch.com

This entry was posted in Events and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply