Reza Abbasi Museum’s Documents Burned in Tehran | Documenten van het Reza Abbasi Museum in Teheran verbrand

Nederlandse Versie Onder

The documents are related to Pahlavi dynasty and specially the communications with Queen Farah Diba's office before 1979 Islamic Revolution. (Photo: Mehr News Agency)

The documents are related to Pahlavi dynasty and specially the communications with Queen Farah Diba’s office before 1979 Islamic Revolution. (Photo: Mehr News Agency)

PDN – Documents and letters in the archives of the Reza Abbasi Museum in Tehran are reported to have been burned. Remains of the burned documents were found in the street by one of the staff members.

The Reza Abbasi Museum is home to a unique collection of Persian art dating back to the second millennium BC, from both the pre-Islamic and Islamic eras. The documents burned are reported to be related to the Pahlavi dynasty, specifically communications with then Queen Farah Diba’s office. The Pahlavi era came to an end with the 1979 Islamic revolution in Persia (Iran).

Queen Farah Diba was shocked by the news, and said in an interview with Kayhan London that as the documents related to what was acquired for the museum, their destruction would make it difficult to trace the provenance of certain objects. “What they have done is quite surprising and they are just trying to hide all information about the past,” she stated.

Queen Farah Diba (Pahlavi) of Persia

“What they have done is quite surprising and they are just trying to hide all information about the past,” Queen Farah states. (Photo: Persian Dutch Network)

According to Mehr News Agency in Tehran, Shahram Heydar-Abadian, director of the museum stated that he has no information about this issue. Over the past few days, Persian-language media in exile and social networks have been full of articles and angry comments concerning the museum’s administration. Many Iranians would prefer to see their homeland’s heritage kept in Western museums, not trusting the current government in Iran .

* Join the Facebook Page of Persian Dutch Network (PDN)
* To receive PDN monthly  free online newsletter send an e-mail to:
    info@persiandutch.com

 

Het Reza Abbasi museum is beroemd om zijn unieke collectie Perzische kunst.

Het Reza Abbasi museum is beroemd om zijn unieke collectie Perzische kunst.

Documenten van het Reza Abbasi Museum in Teheran verbrand

PDN – Documenten en brieven uit het archief van het Reza Abbasi Museum zouden zijn verbrand volgens bronnen. Overblijfselen van de verbrande documenten zijn gevonden in de straat van een van de leden van de staf.

Het Reza Abbasi Museum heeft een unieke collectie van Perzische kunst vanaf het tweede millennium voor Christus, van zowel voor als tijdens de Islamitische tijd.

De verbrande documenten zouden te maken hebben met de Pahlavi dynastie en met name met documenten en brieven van de staf van Perzische Keizerin Farah Diba. Deze dynastie kwam in 1979 aan een einde toen de Islamitische Staat Perzië (Iran) werd opgericht.

Keizerin Farah Diba was geschrokken van dit nieuws. Ze zei in een interview met “Kayhan London’ dat de documenten gerelateerd zijn met de herkomst van objecten in het museum. De vernietiging zal het moeilijk maken om de herkomst van bepaalde objecten te herleiden. “Wat ze gedaan hebben is nogal verrassend en ze proberen hiermee informatie uit het verleden te verbergen” vertelde ze.

Volgens Mehr persbureau in Teheran, zou Shahram Heydar Abadian, de directeur van het museum, verder geen informatie kunnen geven over dit voorval. De laatste paar dagen heeft de Perzischtalige media en sociale netwerken in het buitenland vol gestaan van artikelen en boze commentaren over de leiding van het museum.

De meeste Iraniërs zouden het beter vinden als het erfgoed van hun thuisland bewaard werd in Westerse museums en niet werd overgelaten aan het huidige regime in Iran.

(Met dank aan Ernst Vennik)

* Volg “Persian Dutch Network” op Facebook
* DIGITALE NIEUWSBRIEF: Mogen we u op de hoogte houden van PDN activiteiten?  Mail naar:  info@persiandutch.com

This entry was posted in Nieuws en Artikelen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply