Boekpresentatie: “De worstelaar” van Ahmad Qeleich Khany (Sander Terphuis) – داستان فرار یک کُشتی‌گیر ایرانی به هلند

Sander Terphuis werd in 1972 als Ahmad Qeleich Khany geboren in Teheran en vluchtte op zijn achttiende naar Nederland.

Sander Terphuis werd in 1972 als Ahmad Qeleich Khany geboren in Teheran en vluchtte op zijn achttiende naar Nederland.

متن پارسی در ادامه

Het levensverhaal van de Perzische Ahmad Qeleich Khany is even imponerend als nederig makend: na een lastige jeugd als zeer slechtziende en bang voor het immer strenger wordende regime van ayatollah Khomeini, besluit hij op achttienjarige leeftijd zijn vaderland te ontvluchten. Zijn plan is even gevaarlijk als briljant: zó goed worden in worstelen dat hij wordt uitgezonden naar de Wereldspelen voor gehandicapten in Nederland. Na een gevaarlijke vlucht uit het Olympisch dorp vraagt hij politiek asiel aan.

De Perzische (Iraanse) vluchteling wordt binnen een mum van tijd oer-Hollands: hij trouwt een Friezin, werkt bij de overheid, wordt politiek actief en verandert zijn naam in Sander Terphuis. De worstelaar is een verhaal van gedrevenheid, optimisme en veerkracht, van het wennen aan het Hollandse weer, de taal, de gordijnen openlaten, van je thuis voelen en bovenal van het leven in vrijheid.

Sander Terphuis werd in 1972 als Ahmad Qeleich Khany geboren in Teheran en vluchtte op zijn achttiende naar Nederland, waar hij landelijke bekendheid kreeg door zijn succesvolle actie tegen de strafbaarstelling van illegalen, die het kabinet-Rutte II wilde invoeren.

Datum: Donderdag 5 maart
Plaats: Uitgeverij Prometheus, Herengracht 540, Amsterdam
Aanvang: 17:00 uur

‘Sander Terphuis is het bewijs dat liefde alles overbrugt. Een Iraanse, bijna blinde worstelaar die Nederlander wordt – het zou een prachtig sprookje zijn, maar is dus echt gebeurd.’ Toine Heijmans, de Volkskrant

‘Weinig vluchtelingen zijn in Nederland zo geestdriftig geïntegreerd als Sander Terphuis. Een bijzonder levensverhaal van een Iraanse vluchteling met een Nederlandse naam.’ Thijs Broer, Vrij Nederland

‘Hoe Nederlands kan een mens zijn? Sander Terphuis, het nieuwe geweten van de PvdA, een vluchteling die knokt voor mensenrechten.’ Algemeen Dagblad

* Volg “Persian Dutch Network” op Facebook
* DIGITALE NIEUWSBRIEF: Mogen we u op de hoogte houden van PDN activiteiten?  Mail naar:  info@persiandutch.com

UPDATE : (Video: PDN) – Bestel de Boek Online

داستان یک کشتی گیر ایرانی که به هلند گریخت…ا

 پنجم مارس مراسم رونمایی “کتاب کشتی گیر” نوشته ساندر ترپهیس، نویسنده ایرانی-هلندی در خانه ناشر در آمستردام برگزار می شود.

ساندر ترپهیس که نام اصلی اش احمد قلیچ خانی است در سال ۱۹۷۲ در تهران متولد شده و در دهه ۱۹۸۰ به پناهنده پناهنده به هلند آمده است. او نام “ساندر ترپهیس” را در این کشور برای خود برگزیده است.

قلیچ خانی در ایران در ورزش می درخشد و برای بازی در گروه معلولان به المپیک اعزام می شود ولی از محل اقامت وزرشکاران می گریزد تا به هلند پناهنده شود. او در هلند با یک زن هلندی ازدواج کرد و فعالیت گسترده ای در عرصه سیاست در این کشور دارد.

اطلاعات زمان و مکان برنامه رونمایی کتاب او در متن هلندی بالا آمده است.

به فیس‌بوک شبکه ایرانیان هلند بیپوندید
برای دریافت خبرنامه رایگان شبکه ایرانیان هلند به ما ایمیل بزنید:ا
info@persiandutch.com

This entry was posted in Events and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply