Boekpresentatie: “Papegaai vloog over de IJssel” van Kader Abdolah – انتشار کتابی تازه از قادر عبدالله

متن پارسی در زیر

Papegaai vloog over de IJssel van Kader AbdolahDe presentatie vindt plaats op vrijdag 26 september om 17.00 uur ten huize van de uitgeverij, Herengracht 540 te Amsterdam. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Alexander Pechtold.

Over Papegaai vloog over de IJssel:
In een paar oer-Hollandse protestantse dorpen langs de rivier de IJssel komen voor het eerst vreemdelingen wonen. Ze beginnen aan een nieuw bestaan in een nieuw land. Het duurt niet lang totdat de rivier, de IJsselbrug en de pont deel uitmaken van hun identiteit.

Papegaai vloog over de IJssel, de nieuwe roman van Kader Abdolah, vindt plaats in en rond de stad Zwolle en vooral in Zalk, Wilsum, ’s Heerenbroek en Veecaten, in een landschap dat honderden jaren hetzelfde is gebleven. De kou is niet uitnodigend, de fabuleuze luchten zijn dat wel.
De nieuwkomers, even vreemd voor elkaar als voor het land waar ze nu wonen, beseffen dat ze hun reis moeten voortzetten, langs het water, naar de IJsselbrug, naar de stad, voor een nieuw bestaan. Zullen ze daar een thuis vinden?

Nederland is in de afgelopen vijfentwintig jaar onmiskenbaar veranderd. Kranten schreven erover, televisiecamera’s liepen, discussies erover verhuisden van de redacties naar de huiskamers en terug. Het is hoog tijd voor een meerstemmige roman, die de essentie van deze veranderingen verbeeldt. Papegaai vloog over de IJssel is een vertelling waarin de schrijver ons binnen de huizen van die mensen meeneemt om hun levensloop te laten zien.

Kader Abdolah kwam een kwarteeuw geleden als vreemdeling naar Nederland, maar wist zich algauw omhelsd door zijn nieuwe landgenoten. Het kan niet anders dan dat hij in deze roman al zijn persoonlijke ervaringen heeft gebruikt.
Papegaai vloog over de IJssel is een nieuwe vertelling in de Nederlandse literatuur.

Kader Abdolah (Perzië , 1954) debuteerde in 1993 met de verhalenbundel De adelaars. Met succesvolle romans als Spijkerschrift (2000) en Het huis van de moskee (2005) veroverde hij het Nederlandse en internationale lezerspubliek. Dat laatste boek werd zelfs verkozen tot de op één na beste Nederlandse roman aller tijden. Zijn boeken zijn in meer dan twintig landen vertaald.

Datum: vrijdag 26 september 2014
Plaats: Herengracht 540, Amsterdam
Aanvang: 17.00 uur


RSVP voor 24 september op publiciteit@pbo.nl o.v.v. Papegaai vloog over de IJssel.
————–
Volg “Persian Dutch Network” op Facebook
DIGITALE NIEUWSBRIEF: Mogen we u op de hoogte houden van PDN activiteiten?  Mail naar:  info@persiandutch.com

— UPDATE: Hoogtepunten van het Evenement (Video: Persian Dutch Network)

چاپ داستانی تازه از قادر عبدالله، نویسنده ایرانی- هلندی

«پرواز طوطی بر فراز رودخانه اَیسِل» نام تازه‌ترین داستان قادر عبدالله، نویسنده ایرانی-هلندی است. رونمایی این کتاب، شانزدهم سپتامبر در آمستردام برگزار می‌شود.
به گزارش «شبکه ایرانیان هلند»، این داستان که در چند دهه پیش می‌گذرد، به زندگی چند خارجی می‌پردازد که در چند روستای سنتی پروتستان در هلند، زندگی تازه‌ای را آغاز می‌کنند؛ روستاهایی که در کنار رودخانه اَیسِل واقع شده‌اند. مهاجران هم با یکدیگر غریبه‌اند و هم با سرزمین تازه…
قادرعبدالله که سالها پیش به عنوان یک پناهنده سیاسی وارد هلند شده در نوشتن این داستان از آنچه بر خودش نیز گذشته نیز بهره برده است.
چاپ کتاب توسط انتشارات Prometheus صورت گرفته است.

————-
* در هلند زندگی می‌کنید؟ به فیس بوک «شبکه ایرانیان هلند» بپیوندید
* برای دریافت خبرنامه ماهانه شبکه ایرانیان هلند به ما ایمیل بزنید:
info@persiandutch.com

This entry was posted in Events and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply