Nederlandse evangelist vrijgelaten in Iran

 

Een Nederlands-Iraanse man die in Iran vastzat voor het verspreiden van het christelijk geloof, is vrijgelaten. De man heeft in totaal een jaar vastgezeten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat hij inmiddels weer terug is in Nederland.

 

“Het is goed nieuws dat hij Iran heeft kunnen verlaten”, zegt minister Rosenthal. “Ik wens hem toe dat hij deze periode snel achter zich kan laten.”

 

Nederland had bij Iran aangedrongen op een eerlijk proces. Omdat Iran geen dubbele nationaliteit erkent, kon de man geen consulaire bijstand van Nederland krijgen.

 

Executie

Begin dit jaar liepen de spanningen tussen Nederland en Iran hoog op, nadat Iran onverwacht de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami executeerde wegens drugsbezit. Ook zij had geen bijstand kunnen krijgen van de Nederlandse overheid. Nederland trok daarom tijdelijke de ambassadeur terug uit het land.

 

Sinds mei voert Nederland met Iran de discussie over gevangenen met een dubbele nationaliteit. Rosenthal ziet de vrijlating van deze man “als een signaal in de goede richting”.

 

Momenteel zitten er nog drie Nederlanders vast in Iran.

 

Bron: NOS

 

This entry was posted in Nieuws en Artikelen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply