HAYEDEH ; De verboden Perzische stem herdacht in Nederland

PDN – Sinds de revolutie van 1979, die tot gevolg had dat er een fundamentalistisch religieus regime in Perzië (Iran) aan de macht kwam, is het voor vrouwen verboden om in het openbaar te zingen.

Alle Perzische zangeressen waren gedwongen om hun zangcarrière op te geven. Wanneer zij hiermee niet akkoord gingen, waren zij genoopt om dit in het buitenland te doen. Hayedeh (1942-1990) was een van de zangeressen die destijds uit Iran vluchtte.

“Een prachtige documentaire”
(Elsevier)

Twintig jaar na haar overlijden in ballingschap, heeft de Perzische pianist en journalist Pejman Akbarzadeh die momenteel in Nederland woont, ter nagedachtenis van Hayedeh een controversiële documentaire gemaakt.

Pejman (29) woont sinds 2006 in Nederland wegens de beperkingen in Perzië. Momenteel is hij werkzaam bij Radio Zamaneh, die in hetzelfde jaar is opgericht door de Nederlandse overheid om de vrijheid van meningsuiting en mensenrechten in Iran te steunen.

“Deze documentaire is de enige en meest complete Perzische documentaire over een zangeres…” (BBC)

“Hayedeh, Legendary Persian Diva” is een documentaire over de iconische zangeres van Iran en doet verslag van de carrière van Hayedeh die opbloeit terwijl Perzië het toneel is van veel politieke en sociale onrust. Het land, dat een monarchie was, maakt een revolutie mee en belandt in een slepende oorlog die ervoor zorgt dat een groot deel van de Perzische intelligentsia het land moet ontvluchten.

De documentaire is opgenomen in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Perzië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De documentaire geeft een uitvoerig overzicht van het artistieke leven van Hayedeh, bevat zeldzame beeld- en geluidsfragmenten en foto’s en toont interviews met de belangrijkste personen uit haar carrière. Aan het woord komen de songwriters Andranik, Mohammad Heydari, Anoushirvan Rohani, Farid Zoland, Sadegh Nojouki, producent Manouchehr Bibiyan, dirigent Farnoush Behzad, muziekcriticus Mahmoud Khoshnam, Tar (een traditioneel muziekinstrument in Perzië) solist Parviz Rahman-Panah en de laatste Perzische koningin Farah Diba (Pahlavi).

Tijdens het Noor festival werd de documentaire genomineerd als ‘Beste Documentaire’, Los Angeles,     mei 2009

“Hayedeh, Legendarische Perzische Diva” werd voor het eerst vertoond op 24 januari 2009 in Cultuurcentrum Griffioen, dat verbonden is aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De documentaire beleefde zijn Amerikaanse première tijdens het Noor Film Festival in Los Angeles op 1 mei 2009. De Perzisch-Amerikaanse regisseur Reza Badiyi noemde de film: “Een hoofdstuk over de successen uit Hayedehs leven”. Tijdens het festival werd de documentaire genomineerd voor “Beste Documentaire”.
TRAILER

In oktober van dit jaar werd de film vertoond op het 9de International Exile Film Festival in Gothenburg, Zweden. Na de documentaire te hebben gezien schreef de in Graz woonachtige operadirigent Hooman Khalatbari in een recensie voor de Perzische afdeling van de BBC: “Deze documentaire is de enige en meest complete Perzische documentaire over een zangeres waarin alle facetten van haar zangcarrière en bijna alle sleutelfiguren van haar oeuvre aan het licht brengt”.

In december 2009, was de documentaire te zien in het vierde Iraans Filmfestival in Nederland.

Eind januari 2010 is de DVD door Persian Dutch Network uitgebracht. De documentaire is in het Perzisch en is voorzien van Engelse ondertiteling. Voor meer informatie bezoek de website: www.hayedehdocumentary.com – (BESTELLEN)

Farnoosh Behzad (dirigent), Pejman Akbarzadeh, Londen, 2008

Uitverkochte vertoning tijdens het International Exile Film Festival in Zweden, oktober 2009

Austrian Film Archive, Wenen, mei 2011

This entry was posted in Nieuws en Artikelen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply