Nederlands Iran Comité wil boycot Iran Oil Show

Het Iran Comité wil dat Nederlandse bedrijven afzien van deelname aan de Iran Oil Show, die van 16 tot 19 april in Teheran plaatsvindt. Het Iran Comité vindt dat Nederlandse bedrijven die aan de beurs deelnemen de sancties tegen het Iraanse regime ondermijnen.

Het Iran Comité is een stichting van Nederlandse burgers die zich zorgen maken om het Nederlandse beleid ten opzichte van Iran.Tijdens de Oil Show krijgen bedrijven die actief zijn in de energiesector de gelegenheid om zich te presenteren en zich zo toegang tot de Iraanse markt te verschaffen. Volgens de website van de Oil Show zijn er zeven Nederlandse bedrijven aanwezig of worden ze vertegenwoordigd door een derde partij. Verder staan ook op de lijst veel bedrijven uit Duitsland, Groot Brittannie, Italië en vooral China.

Staatskas gespekt
Het Iran Comité is boos over de deelname van de Nederlandse bedrijven omdat zo de sancties die de EU heeft ingevoerd tegen de Iraanse regering worden ondermijnd. Voorzitter Frank van Dalen roept de bedrijven op hun deelname te heroverwegen: “De internationale sancties bestaan om Teheran te dwingen de internationale rechtsorde te respecteren. Door de zaken van deze bedrijven met Iran wordt de Iraanse staatskas gespekt, waarmee de onderdrukking van het volk, het nucleaire programma en terrorisme worden gefinancierd. Als bedrijf met enige moraal zou je niet moeten willen deelnemen aan een dergelijke beurs”, vindt Van Dalen.

Propaganda-instrument
Verder zegt het Comité dat deelname van de bedrijven door het regime wordt aangegrepen als een propaganda-instrument. “Zo probeert Teheran aan haar volk uit te dragen dat zij niet door de wereld wordt geïsoleerd. De minister voor Olie, Massoud Mirkazemi, heeft zelfs gezegd dat de grote aanwezigheid van buitenlandse bedrijven aantoont dat de sancties niet werken. Daarnaast wordt de suggestie gewekt dat niet de bedrijven, maar complete landen achter de beurs staan. Dit tast het fundament van het sanctiebeleid aan. Wij roepen dan ook onze minister van Economische Zaken op om hier kritisch naar te kijken”, aldus Van Dalen.

BRON: Radio Nederland, 15 april 2011

کمیته ایران که از گروهی از فعالان سیاسی در هلند در رابطه با مسایل ایران تشکیل شده، از شرکت‌های هلندی خواسته است که از شرکت درنمایشگاه نفت ایران که از شانزده تا نوزدهم آوریل در تهران برگزار می‌شود، خودداری کنند. به گزارش بخش هلندی رادیو هلند، به نظر کمیته ایران، شرکت‌های هلندی که در این بورس شرکت کنند در واقع تحریم‌های علیه ایران را رعایت نکرده اند.


Scroll to Top