Homayoun Shajarian en Siavash Ensemble, Rotterdamse Schouwburg کنسرت همایون شجریان در روتردام

PDN – De beroemde zanger van Perzische muziek Homayoun Shajarian gaf een concert in Nederland op 28 oktober 2016. Het concert was georganiseerd door Stichting Bamdad in het Rotterdamse Schouwburg. Meer dan 700 mensen waren bij het concert aanwezig.

Homayoun Shajarian (1975) is de zoon van Mohammed Reza Shajarian, de grote stem van de klassieke Perzische muziek.

Homayoun Shajarian (1975) is de zoon van Mohammed Reza Shajarian, de grote stem van de klassieke Perzische muziek.

Homayoun Shajarian werd geboren in 1975 in Teheran. Hij is de zoon van de legendarische zanger Mohammad-Reza Shajarian. Op vijfjarig leeftijd begon Homayoun tombak te leren. Toen hij tien jaar oud was, introduceerde zijn vader hem tot de klassieke Perzische zang. Later volgde hij les aan het Conservatorium van Teheran, waar hij ook kamancheh leerde. Vanaf 1991 vergezelde hij zijn vader op internationale tournees.

Homayoun Shajarian, zang - Sohrab Pournazeri, tanbur

Homayoun Shajarian, zang – Sohrab Pournazeri, tanbur

De Perzische kunstmuziek behoort tot de grote klassieke muziektradities van de wereld. Er ligt een geheel eigen muziektheorie aan ten grondslag. Tot op de dag van vandag laten Perzische (Iraanse) muzikanten zich inspireren door deze oude kunstvorm en dragen zij bij aan de ontwikkeling ervan.

In Perzië vindt een grote opleving plaats van lang onderdrukte muziektradities. Jonge musici verdiepen zich in de radif, het Perzische klassieke repertoire dat gedicteerd wordt door strikte improvisatieregels. Deze klassieke Perzische muziek wordt doorgaans uitgevoerd door kleine ensembles. De musicus staat centraal als vertolker én composnist.

Mahyar Toreihi, santur

Mahyar Toreihi, santur

De Perzische muziek is gebaseerd op modale structuren (dastgah), die op hun beurt zijn opgebouwd uit verschillende gushehhaa, melodische figuren in een vrij ritme. Het totaal an gusheh-haa, georganiseerd in twaalf dastgah, word radif genoemd, wat ‘reeks’ betekent. Het is te vergelijken met de raga in de Indiase muziek. De radif is echter altijd personlijk, want ondanks de nauwgezette regels van de kunst, laat de Perzische klassieke muziek veel ruimte voor improvisaties zijn in zichzelf vaak ware muziekale meesterwerkjes.

Hossein Rezainia, daf

Hossein Rezainia, daf

Homayoun Shajarian en Siavash Ensemble, Rotterdamse Schouwburg, 28 okt 2016

Homayoun Shajarian en Siavash Ensemble, Rotterdamse Schouwburg, 28 okt 2016

ZIE OOK: Klassieke Perzische Muziek: Dariush Talai in Utrecht (+Video)

* Volg “Persian Dutch Network” op Facebook
* DIGITALE NIEUWSBRIEF:
Mogen we u op de hoogte houden van PDN activiteiten?  Mail naar:  info@persiandutch.com

This entry was posted in Foto and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply