Viering van Perzisch Nieuwjaar 2575 in Nederland (+ Video)

Persia - Iranian New Year Norouz 2575ویدئو و متن پارسی در ادامه
PDN – Ter gelegenheid van het Perzisch Nieuwjaar Nowruz werden in Nederland verscheidene bijeenkomsten georganiseerd. Hier kunt u een video en foto’s van één van deze bijeenkomsten in Uitgeest bekijken.

Nowruz in Nederland

Al duizenden jaren vieren mensen in Perzië (Iran) het Nieuwjaar op de eerste dag van de lente (op 21 maart). Vandaag de dag zijn er meer dan 70.000 Perzisch sprekenden die in Nederland wonen.
Perzisch Nieuwjaar 2575 NetherlandsNowruz/Noroez, dat letterlijk ‘nieuwe dag’ betekent, is wereldwijd overigens het belangrijkste feest voor meer dan 100 miljoen mensen. Dit niet-religieuze feest, van oorsprong uit het oude Perzië, wordt namelijk eveneens gevierd in andere landen en culturen; bijvoorbeeld in Afghanistan, Tadzjikistan, bij de Koerdische bevolking in Turkije, Irak en Syrië, ook in sommige republieken van de voormalige Sovjet Unie en zelfs in China in de provincie Xinjiang Uygur.

Iraans Nieuwjaar 1395 Holland

In 2009 is Nowruz officieel geregistreerd op de lijst van waardevolle humanitaire vieringen van de Unesco. In 2010 heeft de Verenigde Naties Noroez verklaard als een officiële internationale feestdag met de beschrijving: “het lentefeest van Perzisch origine dat al meer dan 3000 jaar wordt gevierd”.
VIDEO:


Volg “Persian Dutch Network” op Facebook
 DIGITALE NIEUWSBRIEF:
Mogen we u op de hoogte houden van PDN activiteiten?  Mail naar:  info [at] persiandutch.com
_______
 امسال نیز مانند سالهای گذشته، ایرانیان در هلند، نوروز را گرامی داشتند به بهانه سال نوی ایرانی جشن هایی در گوشه و کنار این کشور کوچک اروپایی برگزار شد. عکس ها و ویدئوی بالا مربوط به یکی از این جشن هاست که در بیست و ششم مارس به کوشش رامین و راحله نیکو در شهر اَیتخیست در غرب هلند برپا شد.ا
عکس و ویدئو: شبکه ایرانیان هلند

به فیس بوک شبکه ایرانیان هلند بپیوندید
برای دریافت خبرنامه رایگان شبکه ایرانیان هلند به ما ایمیل برنید
info [at] persiandutch.com

This entry was posted in Foto and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply