Een bijeenkomst over Iran en de bahá’ís | Den Haag, 25 feb – نشست ایران در لاهه : روز ۲۵ فوریه ۲۰۱۵

متن پارسی در زیر / Perzische tekst onder

Bahai-Begraafplaats

Bahá’ís-begraafplaats vernield door extremisten in Perzië

Stichting Platform Godsdienstvrijheid Wereldwijd organiseert een bijeenkomst over Iran en de situatie van de bahá’í- gemeenschap.

De bijeenkomst vindt plaats op 25 februari 2015 in het Nationaal Bahá’í-centrum, Riouwstraat 27, in Den Haag. Het programma begint met de film ‘To Light a Candle’ van de bekende Canadees-Perzische filmmaker Maziar Bahari en vervolgen met een lezing van NRC-journaliste en Midden-Oostenkenner Carolien Roelants die vanuit haar visie en ervaringen over Iran zal spreken. Aan bod komen onderwerpen als religie en politiek, de samenleving en godsdienstvrijheid in Iran en de regio.

Het programma ziet er als volgt uit:
12.30 uur inloop en lunch
13.00 uur welkom
13.10 uur vertoning van de film ´To Light a Candle’
14.00 uur gelegenheid tot het stellen van informatieve vragen n.a.v. de film/koffie en thee 14.30 uur inleiding over de actualiteit in Iran door Carolien Roelants
15.00 uur Universal Periodical Review van Iran bij de VN Mensenrechtenraad door Marga Martens
15.10 uur gesprek
16.30 uur afsluiting

RSVP voor 20 februari op f.j.ubachs@rug.nl
*Diegenen die deel wensen te nemen aan de lunch, graag van tevoren kenbaar maken bij uw aanmelding. Ter bestrijding van de kosten vragen wij een bijdrage van €7,50 p.p. (te voldoen ter plekke).
[DISPLAY_ACURAX_ICONS]


‘To Light a Candle’ toont – door meeslepende interviews, persoonlijke verhalen en dramatische archiefbeelden – vaak met groot risico Iran uit gesmokkeld – een krachtige uiteenzetting van het verhaal van de Perzische bahá’í- gemeenschap, een religieuze minderheid die zware vervolging moet zien te overwinnen en die verbondenheid, zielskracht en hoop moet opbouwen door een passie voor onderwijs.

Sinds de Islamitische Revolutie in 1979 is de bahá’í-gemeenschap doelwit geweest van door de overheid gesponsorde systematische vervolging. Omdat aan bahá’ís de toegang tot hoger onderwijs is ontzegd, is in 1987 het Bahá’í Institute for Higher Education (BIHE) opgericht. Toch ervaren BIHE-studenten en leraren enorme obstakels: lessen worden gehouden in woonkamers van gemeenschapsleden en dreigende arrestaties zijn een onderdeel van het dagelijks leven.

To Light a Candle’ getuigt niet alleen van levenskracht en vastberadenheid, maar laat ook de essentiële rol van onderwijs zien bij het bouwen van een gemeenschap en bij het vasthouden van hoop.

Carolien Roelants was dertig jaar Midden Oosten-redacteur voor NRC Handelsblad. Sinds haar pensioen schrijft ze een veelgelezen column over Midden-Oosterse onderwerpen voor NRC Handelsblad, NRC Next en nrc.nl.
Carolien blijft reizen, onder meer naar Perzië (Iran). Samen met wetenschapper en Midden-Oostendeskundige Paul Aarts schreef ze het boek ´Saoedi-Arabië, de revolutie die nog moet komen´. Een geactualiseerde versie van dit boek komt binnenkort uit bij uitgeverij Hurst in Londen.

در روز ۲۵ فوریه ۲۰۱۵  برنامه‌ای در مرکز بهاییان در لاهه برگزار خواهد شد که هدف اصلی آن بررسی شرایط کنونی جامعه بهایی در ایران است. این برنامه به کوشش بنیاد آزادی ادیان در هلند سازماندهی شده است.ا
به گزارش «شبکه ایرانیان هلند» نمایش فیلمی از مازیار بهاری، مستندساز و روزنامه نگار ایرانی-کانادایی درباره بهاییان و همچنین سخنرانی کارولین رولانتس از روزنامه هلندی ان.ار.سی از بخش‌های اصلی این برنامه است.ا
برای نام نویسی و شرکت در برنامه به این نشانی ایمیل بزنید:ا
f.j.ubachs@rug.nl

 در هلند زندگی می‌کنید؟ به فیس بوک «شبکه ایرانیان هلند» بپیوندید *
برای دریافت خبرنامه ماهانه و رایگان شبکه ایرانیان هلند به ما ایمیل بزنید *
info@persiandutch.com

[DISPLAY_ACURAX_ICONS]

This entry was posted in Events and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply