PERZIË bij Morgenland Festival in Deventer

متن پارسی در زیر

Morgenland Festival

Eerste Morgenland Festival Deventer: ontmoet de Oriënt

De fascinerende cultuur van het Morgenland komt van 24 tot en met 28 september op verschillende podia in Deventer voor het voetlicht.  Synoniemen voor het Morgenland zijn de Oriënt of het Midden-Oosten.
Het Morgenland kenmerkt zich onder meer door oorlogen en gewapende conflicten. Vrijheden en mensenrechten zijn vaak op grote schaal in het geding. Met een gevarieerd programma van concerten, films, lezingen en een picknick wil het Morgenland Festival Deventer www.morgenland-festival.com/deventer  de positieve kanten van de rijke cultuur van het Morgenland belichten en daarbij niet voorbijgaan aan de problemen die er ook zijn.  

Perzische onderdelen van het programma zijn:

Zondag 21.09.2014
Muzikaal intermezzo in kerkdienst

In het kader van de Vredesweek zijn er tijdens vieringen in diverse kerken muzikale intermezzo’s. Op zondag 21 september om 10.30 uur door dwarsfluitspeler Khosro Rezaie in de Titus Brandsma kerk aan het Titus Brandsmaplein 2 in Deventer.

Woensdag 24.09.2014
Kalhor_Erzincan
Openingsconcert Morgenland Festival Deventer door Kayhan Kalhor (Iran, kemanchech) en Erdal Erzincan (Turkije, baglama)

Bedwelmend snarenspel uit het Midden-Oosten. Gezamenlijke optredens van Kayhan Kalhor (Perzië) en Erdal Erzincan (Turkije) drukken een bijna mythische verbinding uit: hun muziek neemt je mee op een meditatieve reis naar de roots van hun tradities. Zij zijn beide ongelofelijke virtuozen op hun instrumenten: de Perzische knie-viool (kemancheh) en de Turkse langhals luit (baglama). Al strijkend en tokkelend verkennen de muzikanten de fijnbesnaarde raakvlakken tussen twee klassieke tradities, de Perzische en de Anatolische. In het programma voor de pauze brengt Roye Ma liederen uit Anatolië, Armenië en Koerdistan provincie.

Deventer Schouwburg (0570-683500), Leeuwenbrug 2, 20.00 uur,  entree 15.00E

Film “Sepideh”
Sepideh - Persian-Danish Documentary

De Perzische Sepideh durft groots te dromen van een toekomst als astronaut. ’s Nachts trekt de tiener erop uit op zoek naar de geheimen van het heelal. Thuis kijkt ze vol bewondering naar opnames van ’s werelds eerste vrouwelijke astronaut Anousheh Ansari. Maar Sepideh’s ambities en dromen worden niet door iedereen begrepen. De heersende verwachtingen in Iran komen niet overheen met de dromen van Sepideh en er blijkt geen geld voor haar te zijn om naar de universiteit te gaan.

Filmhuis De Keizer (0570-618822), Keizerstraat 78, 26 09/14.30uur,  27 09 /19.30 uur, 30 09 / 17.45 uur 01 10 / 17.45 uur, entree niet-leden 8E / leden 6E   —  14.30 UUR

Vrijdag 26.09.20-14
Op reis in het Morgenland

Een informatieve lezing verzorgd door Saffraan Reizen www.saffraanreizen.com over historische en hedendaagse bestemmingen in het Morgenland. De kunst- en cultuurschatten uit Oezbekistan, Perzië (Iran), Armenië en Georgië mag je niet missen als je geïnteresseerd bent in reizen naar het Morgenland. Anno 2014 zijn het landen met een geheel eigen karakter maar ze delen de rijke culturele geschiedenis als Perzisch rijk en als “Zijdehandelsroute”.

De Bibliotheek, Brink 70,  20.00 uur, vrije toegang / gift.
_________________

Volg “Persian Dutch Network” op Facebook
DIGITALE NIEUWSBRIEF: Mogen we u op de hoogte houden van PDN activiteiten?  Mail naar:  info@persiandutch.com

حضور فرهنگ ایران در جشنواره خاورمیانه در دیفنتر

از ۲۴ تا ۲۸ سپتامبر ۲۰۱۴  در شهر دِیفنتر (Deventer)  در هلند جشنواره فرهنگی خاورمیانه برگزار می‌شود. این جشنواره که در اصل هر سال در آلمان سازماندهی می‌شود، امسال برای نخستین بار در هلند نیز ارائه خواهد شد.

در این برنامه، فرهنگ و هنر ایران نیز حضور پُر رنگی دارد، از جمله  اجرای کیهان کلهر (تکنواز کمانچه) در شب آغاز به کار جشنواره و همچنین نمایش فیلم مستند “سپیده: در رویای دست یافتن به ستارگان” ساخته مستندساز دانمارکی بریت مادسن.ا

زمان و ساعت برنامه‌ها  در متن هلندی بالا و همچنین تارنمای جشنواره در دسترس است:ا
www.morgenland-festival.com/deventer

* در هلند زندگی می‌کنید؟ به فیس بوک «شبکه ایرانیان هلند» بپیوندید
* برای دریافت خبرنامه ماهانه شبکه ایرانیان هلند به ما ایمیل بزنید:
info@persiandutch.com

Scroll to Top