Iraanse film op IDFA: Barre’s Silence

.
.Mehrdad Ahmadpour, Morvarid Peyda, Iran, 2013, kleur, DCP, 68′
.

Tuschinski 5 di 26-11   20:15  / Munt 12 wo 27-11   12:30
Munt 12 do 28-11  15:00   /  Munt 12 vr 29-11  12:15  / Tuschinski 5 za 30-11  12:30

De inwoners van een afgelegen Iraans dorp speculeren en ruziën over de prestaties van hun lokale trots: vechtstier Barre. Als die na jaren van succes wordt verslagen door zijn rivaal uit een naburig dorp is de nederlaag pijnlijk.

In weddenschappen rond de antieke stierengevechten gaat veel geld om, maar het zijn vooral de eer van het dorp en de eigenaar die op het spel staan. Stier Barre wordt verzorgd door Bahador, de schoonzoon van eigenaar Nader die een gevangenisstraf uitzit.

In voice-over horen we de voorgeschiedenis van Barre’s zegetocht en de impact van de verloren wedstrijd op de dorpsbewoners. Intussen volgt de camera de hartstochtelijk betrokkenen bij de stierengevechten. Foto’s van de favoriete stier sieren de winkelruiten en hele maandsalarissen worden ingezet om diens winkansen te bezweren.

.
Nu de feestvreugde rond de stier is verstomd, neemt het gekibbel in het dorp toe. Wie is nu precies de eigenaar van Barre: Bahador, die veel geld in het dier investeerde, of Nader die de stier alleen te leen gaf?

En moet Barre wel of niet deelnemen aan een volgend gevecht? Net als voetbalwedstrijden bieden ook de stierengevechten volop stof voor intriges en analyses; zelfs doping ontbreekt niet.

.

BRON : IDFA
Volg “Persian Dutch Network” op Facebook
.

This entry was posted in Events and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply