20 okt : Een reis naar de oude Perzische mode | Lezing en Presentatie

Maryam Entezami neemt u mee op een cultuurhistorische reis door het oude Perzië met mode, kunst en cultuur!

Onze Westerse culturele voorouders, de Grieken en Romeinen, lieten zich bij hun kledingkeuze inspireren door een nóg oudere cultuur! De Soemerische, één van de allereerste ‘beschavingen’ die haar oorsprong heeft zo’n 4000 jaar voor Christus. Deels gelegen in het (latere) Perzische Rijk (Perzië), het huidige Iran.

Maryam Entezami is geboren in Perzië en woont al vele jaren in Nederland. Sinds 1997 is ze werkzaam als zelfstandig modeontwerpster en styliste. Voor haar afstuderen maakte ze een collectie historische Perzische kostuums die daarna tentoongesteld werden in het Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden. Vervolgens werd ze uitgenodigd om haar werk te exposeren in België, Duitsland en Zwitserland en werd ze geïnterviewd op Perzische televisiezenders in Engeland en Amerika. Inmiddels heeft ze al vele Perzische kostuums gereconstrueerd en vijf daarvan presenteert ze zondagmiddag 20 oktober in de Salon.

De kostuums die Maryam maakt zijn een vertaling van (beeld)materiaal, zoals foto’s van beeldhouwwerken van voorname mensen uit die tijd, door archeologen opgegraven. Haar ontwerpen worden voorafgegaan door uitgebreid onderzoek naar de historie van die Perzische kostuumgeschiedenis in bibliotheken en archieven. Haar internationale contacten o.a. in Iran zelf helpen haar daarbij.

Maryam Entezami zal deze zondagmiddag tekst en uitleg geven over haar onderzoek, werkwijze en bevindingen. Naast de lezing en de expositie van de vijf kostuums zal ze ook klassieke Perzische muziek ten gehore brengen en sfeerfoto’s tonen van Perzische folklore kostuums (van fotografe Giti Entezami).

Een boekje met tekst en uitleg over 22 van haar kostuums, getiteld ‘Persian costums from Sumerians to Pahlavi’ wordt te koop aangeboden.

Wanneer: zondag 20 oktober, 14.30 – 17.30 uur.
Waar: Dutch Art & Design Salon, Lange Putstraat 10, ‘s-Hertogenbosch
Entree € 15,00
Aanmelden: administratie@dutchartdesingsalon.com
.

This entry was posted in Nieuws en Artikelen and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply