Expositie: Speaking from the Heart- The polemic sensibility from Iran

.

De expositie Speaking from the Heart toont het werk van hedendaagse kunstenaars uit Iran [Perzië]. De deelnemende kunstenaars zijn aangesloten bij het kunstenaarscollectief de Azad Art Gallery in Teheran.

 

Het werk van de participerende kunstenaars verhoudt zich op een kritische wijze tot het huidige politieke klimaat in Iran. Terugkerende thema’s in het werk zijn mensenrechten, democratie, vrijheid van meningsuiting en de constante zoektocht naar individuele vrijheid van expressie.

 

Deelnemend kunstenaars


Mehraneh Atashi, Navid Azimi Sajadi, Mahmood Bakhshi, Masoumeh Bakhtiary, Majid Fathizadeh, Parastou Forouhar, Farhad Fozouni, Ghazaleh Hedayat, Taha Heydary, Melodi Hosainzadeh, Katayoun Karami, Aria Kasaei, Majid Korang Beheshti, Azadeh Madani, Amir Mobed, Mehran Mohajer, Masoumeh Mozafari, Homan Nobakht, Sara Roohisefat, Atefeh Samaei, Rozita Sharafjahan, Mohamad M. Tabatabaei, Reza Abedini.

Deze groepstentoonstelling kan beschouwd worden als een zeer uitzonderlijke collectieve schets van de lichamelijke ervaring achter de gebeurtenissen tijdens de ‘Groene Revolutie’ in Iran. Tot op de dag van vandaag krijgen deze kunstenaars te maken met persoonlijke bedreiging en inperkingen van fundamentele rechten van de mens. De vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van vereniging, de vrijheid van mobiliteit, de integriteitsrechten die voor ons zo vanzelfsprekend zijn, moeten in Iran op persoonlijk en dagelijks niveau bevochten worden. Deze expositie toont hoe het kunstenaarscollectief rond de Azad Art Gallery hier een bijdrage aan levert.

De tentoonstelling is sterk beïnvloed door de gebeurtenissen omtrent de ‘Groene Revolutie’ die ontstond na de vorige verkiezingen in 2009. Deze ‘revolutie’ wordt ook wel gezien als de start van de Arabische Lente en de algehele roep om democratisering in het Midden Oosten.

Social media speelden een belangrijke rol in het mobiliseren van duizenden mensen. Mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de gemanipuleerde verkiezingsuitslag. Ze vormen een green wave; een menselijke keten van groene vlaggen, het symbool voor de Groene Revolutie. Nadat de onregelmatigheden geconstateerd werden tijdens de verkiezingen gingen burgers, activisten en studenten de straat op met de vraag: ‘Where is my vote?’ en ‘What kind of democracy is this?’. De expositie Speaking from the Heart toont de onvrede met de huidige maatschappelijke situatie en de zoektocht naar antwoorden op deze vragen.

Curator Shaheen Merali
De expositie is samengesteld door de internationaal opererende curatorShaheen Merali. Doel van de expositie is kunstenaars uit Iran een podium te bieden en het Nederlandse publiek kennis te laten maken met hedendaagse kunst uit een regio, waarvoor in het het presentatiebeleid van de belangrijkste Nederlandse musea weinig aandacht bestaat. Shaheen Merali was ondermeer hoofd van tentoonstellingen, film en nieuwe media in het Haus der Kulturen der Welt.

Merali redigeerde diverse publicaties, waaronder Far Near Distance, Contemporary Positions for Iranian Artists (2004); Spaces and Shadows, Contemporary Art from Southeast Asia and About Beauty (2005); New York-States of Mind and Re-Imagining Asia (Saqi Books 2007) en Everywhere is War (and rumours of war) voor Bodhi Mumbai, India (2008).

Randprogramma
Gedurende de tentoonstelling zal iedere dinsdagavond een randprogramma plaatsvinden. Deze avonden worden verzorgd in samenwerking met oa Mezrab storytelling en OnFile Vluchtelingen journalisten. Er vindt een vertoning plaats van de documentaire Daughters of Malakeh, gesprekken met de curator, deelnemende kunstenaars, debatten over actualiteit, politiek en kunst.

Deelnemers zijn oa. Kitty Zijlmans (hoogleraar Kunstgeschiedenis van de Nieuwste Tijd, Universiteit Leiden), Reza Abedini (grafisch kunstenaar, artistiek directeur Azad Art Gallery), Peyman Jafari (onderzoeker, Universiteit van Amsterdam), Jet Homoet (filmmaker), Sahand Sahebdivani (verhalenverteller), Paul Aarts (docent Internationale Betrekkingen, Universiteit van Amsterdam) en Sharog Heshmat Manesh (filmmaker en docent Hogeschool van Amsterdam).

Een speciaal programma vindt plaats op Museumnacht (2 november) Stiekem kan hier alles mmv Eefje Blankevoort, journalist en auteur van het gelijknamige boek.

Partners
De expositie kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de Azad Art Gallery – Teheran, het Freies Museum – Berlijn, Framer Framed – Amsterdam en Castrum Peregrini – Amsterdam. Het geheel is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.
.

BRON:  framer framed

.

This entry was posted in Events and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply