Avond over de Groene Revolutie in De Balie, Amsterdam

.

Een avond over de Groene Revolutie i.s.m. Human Rights Watch, met o.a. Marietje Schaake en Faraz Sanei
.
cinema en gesprek |dinsdag 25 september | 20.00 uur


Meer dan drie jaar geleden ging de bevolking van Iran de straat op, zich hardop afvragend waar hun stem was gebleven. De overheid was hier niet van gediend en liet de opstand bruut uiteenslaan. Op dinsdag 25 september slaan Human Rights Watch en De Balie de handen ineen en vragen aandacht voor deze schijnbaar vergeten revolutie in Iran. Was de Groene Revolutie de voorloper of trigger van de Arabische Lente en welke lessen zijn te leren van de Groene Revolutie met betrekking tot de huidige situatie in Syrië of Bahrein?

Na een korte inleiding door Damon Golriz (publicist) en Anna Timmerman (Directeur HRW Nederland) gaan Marietje Schaake (MEP D’66), Farinaz Aryanfar (politiek vluchteling en Iraans activiste) en Faraz Sanei (HRW onderzoeker Iran en Bahrein) onder leiding van Xandra Schutte met elkaar in gesprek. Vervolgens wordt de The Green Wave vertoond: een baanbrekende documentaire waar de opstandelingen aan het woord komen en hun relaas wordt geïllustreerd met fantastische animaties.
.
The Green Wave (Ali Samadi Ahadi, Duitsland 2010)
.

‘Geanimeerde blogs en tweets uit Iran vormen de basis voor deze verhelderende, soms schokkende reconstructie van de Groene Revolutie in 2009. In mei van dat jaar waren de in groen geklede jongeren nog uitzinnig: de sfeer in het stadion waar presidentskandidaat Mousavi speechte, was volgens ooggetuigen explosief, en de wil om iets te veranderen groot. De verkiezingsdag zelf groeide uit tot één grote deceptie: stembiljetten bleken ineens op, en stembureaus werden om raadselachtige redenen gesloten. Daarna brak een donkere tijd aan, waarin Mousavi huisarrest kreeg, Ahmadinejad de macht greep en demonstranten werden beschoten. (…) De blogs en tweets die in animaties gevisualiseerd worden, laten de ware omvang van de onderdrukking zien, van binnenuit .’ (bron: IDFA)

.
Dinsdag 25 september, De Balie
Aanvang: 20.00 uur, Entree: €8,50 / €6 met korting / €5 met Offscreen-pas / gratis met Cinevillepas (aan de kassa)

Kaarten aan de kassa of via www.debalie.nl

– Directe URL 

– Volg  PERSIAN  DUTCH  NETWORK op Facebook
.
This entry was posted in Nieuws en Artikelen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply