Samenwerking tussen Nederlandse regisseur en Iraanse overheid – همکاری فیلمساز هلندی با دولت ایران

 English Text Below – متن پارسی در زیر

.Steven de Jong is door de Iraanse overheid gevraagd in Iran een romantische film te maken. “Ik ben gisteren bij de Iraanse ambassade in Den Haag geweest en ze willen me hebben voor een Nederlands-Iraanse coproductie”, zegt de regisseur tegen Novum Nieuws. De opnames gaan volgende maand van start.

Steven de Jong / استیفن دِ یونگ

Het betreft een romantische film over de cultuurbotsing tussen een Iraanse man en een westerse vrouw. “Ik kende de hoofdrolspeler al van een tv-serie die ik hier heb gemaakt. Hij woont in Iran, maar zijn vriendin en kind wonen hier. Dus ook daar baseer ik me weer op echte ervaringen. Hopelijk laten de Iraanse autoriteiten me wel met rust.”

Volgens Novum “De Jong doelt op de rechtszaak, vorige maand, waarin hij werd beschuldigd van plagiaat bij het scenario van zijn film Janey, Kind van de Rekening. De Jong heeft altijd beweerd dat hij het verhaal grotendeels op zijn eigen ervaringen met echtscheiding heeft gebaseerd. Na de uitspraak zette hij zijn filmbedrijf zelfs te koop.”

Er wordt verwacht dat de Perzische [Iraanse] gemeenschap in Nederland zal reageren op de samenwerking tussen de Nederlanders filmer en de Iraanse regering. Veel Iraanse artiesten leven tegenwoordig in ballingschap en de Iraanse regering treedt hard op tegen pro-democratische bewegingen in het land.

 .Volg Persian Dutch Network op Facebook

دولت ایران از استیفن دِ یونگ، فیلمساز هلندی خواسته است که یک فیلم رومانتیک درباره ایران بسازد.
به گزارش شبکه ایرانیان هلند، این کارگردان هلندی به آژانس خبری “نوفوم” گفته است که هفدهم آوریل در سفارت جمهوری اسلامی ایران در لاهه حضور داشته تا درباره این پروژه مشترک با مقام‌های سفارت گفتگو داشته باشد. دِ یونگ همچنین افزوده که فیلمبرداری از ماه آینده آغاز خواهد شد. موضوع این فیلم، برخورد فرهنگی در جریان رابطه یک مرد ایرانی و یک زن غربی اعلام شده است.
در ماه مارس ۲۰۱۲ شبکه تلویزیونی آر.تی.اِل در هلند گزارش کرد که استیفن دِ یونگ به اتهام «دزدی هنری» به دادگاه احضار شده است. این کارگردان هلندی در پی این پرونده، شرکت فیلمسازی خود را بست.
در جامعه مهاجر ایرانی در هلند احتمال داده می‌شود که همکاری فیلمساز هلندی با سفارت جمهوری اسلامی با اعتراض ایرانیان مقیم این کشور مواجه شود. در حال حاضر بسیاری از هنرمندان ایرانی در تبعید زندگی می‌کنند و حکومت ایران با حرکات آزادی خواهانه در داخل کشور به شکل خشونت آمیزی برخورد کرده است.
.
– در هلند زندگی می‌کنید؟ به فیس‌بوک شبکه ایرانیان هلند بپیوندید (پیوند)
(.ENG)

  Iranian government has asked the Dutch Filmmaker Steven de Jong to make a romantic film about Iran, Dutch news agency ‘Novum’ reported on 19th April 2012

Iranian Embassy in The Hague, Photo: Persian Dutch Network | سفارت ایران در لاهه – عکس: شبکه ایرانیان هلند

De Jong has told Novum he has been at Iranian Embassy in The Hague on 18th April to negotiate about this Dutch-Iranian cooproduction. He has added the project will start next month.D

The film will focus on cultural clash through an affair between an Iranian man and a Western woman.D
In March 2012 De Jong was summond to the court in The Netherlands for “plagerism”. Following the court he shot down his film production company.D
..
It is predicted that Persian community in The Netherlands will react to the coopration between the Dutch filmmaker and Iranian government. Currently many Iranian artists live in exile and Iranian government has been quite tough with pro-democracy movements in the country.D
.
Join the Facebook Page of PERSIAN DUTCH NETWORK
.
This entry was posted in Nieuws en Artikelen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply