Première Iraanse documentaire en Táhirih-lezing ‘Tolerantie als toverbal’

.

PERSBERICHT

Bron: Bahá’í-gemeenschap Nederland

Première Iraanse documentaire en Táhirih-lezing ‘Tolerantie als toverbal’ door prof. dr. Theo de Wit

.

GROESBEEK, 26 januari 2011 – Op 26 februari a.s. zal in Conferentieoord De Poort te Groesbeek een bijzondere filmpremière te zien zijn. Het gaat om de documentaire ‘Iranian Taboo’, die is gemaakt door de cineast Reza Allamehzadeh. Hij maakte de film op zeer bijzondere wijze met clandestiene beelden van vrienden, omdat hij zelf Iran niet meer in mag.

.

In de film wordt het verhaal verteld van de Iraanse vrouw Nadereh en haar dochter van veertien. Zij heeft besloten al haar bezittingen te verkopen en naar het Westen te vluchten. Haar vlucht heeft te maken met het feit dat zij aanhanger is van het Bahá’í-geloof. Bahá’ís worden in Iran al vele jaren meedogenloos vervolgd.

.

De vervolgingen van bahá’ís in Iran zijn de afgelopen jaren in omvang toegenomen. Zeven leiders werden opgepakt en na een schijnproces tot twintig jaar cel veroordeeld. Het afgelopen jaar kregen bahá’í-docenten celstraffen van vier en vijf jaar opgelegd, omdat zij betrokken waren bij het geven van hoger onderwijs aan jonge bahá’ís. De Iraanse bahá’ís  organiseerden dit onderwijs zelf, omdat het jonge bahá’ís is verboden hoger onderwijs te volgen.

In de film zijn unieke beelden opgenomen van de wijze waarop aan dat onderwijs in Iran vorm wordt gegeven. Er wordt een bijzonder beeld geschetst van de wijze waarop bahá’ís in Iran worden vervolgd, onder meer met beelden van bahá’í-boeren uit de plaats Eival in de provincie Mazandaran. In de film komen ook deskundigen aan het woord die vertellen over de historie van het Bahá’í-geloof en over de vervolgingen, die feitelijk al zijn begonnen na het ontstaan van het geloof in 1844, in het toenmalige Perzië.

.

Een trailer van de film en meer informatie is te vinden op:

http://www.iraniantaboo.com/.

De première van de film vindt plaats in het kader van de jaarlijkse Táhirih-lezing in De Poort. Deze lezing wordt dit jaar verzorgd door prof. dr. Theo de Wit, universitair docent en hoogleraar aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg en heeft als titel ‘Tolerantie als toverbal’.

.

In discussies over de spanning tussen het eigene en het vreemde komt het woord tolerantie opmerkelijk vaak voor, zozeer zelfs dat het woord het karakter van een toverbal aanneemt. Prof. Theo de Wit wijst op de gevolgen van een en ander: ‘Tolerantie wordt een politieke en polemische categorie die niet langer bruggen slaat maar eerder scherpe scheidslijnen trekt tussen een ‘wij’ en een ‘zij’. Dit
roept de vraag op hoe de tolerantie kan worden gered, maar leert ons ook een harde les: tolerantie kan niet onze hoogste waarde zijn’. Aansluitend op de lezing volgt een reactie van Marga Martens MBA, die woordvoerder is van de Nederlandse Bahá’í-gemeenschap.

.

Film en lezing in Conferentieoord De Poort te Groesbeek zijn voor iedereen toegankelijk. Aanmelding is verplicht en moet worden gedaan vóór 23 februari 2012, via de website van de Poort: http://www.depoort.org/.

___________________________________________________________________

Voor meer informatie: Nationaal Bahá’í Centrum, Riouwstraat 27, 2585 GR Den Haag
Telefoon: 070 355 4017, e-mail: beb@bahai.nl  Contactpersoon: Harry Koree
Internet: http://www.bahai.nl en http://www.bahai.org/persecution/iran.

.

This entry was posted in Events and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply