Mogelijk mijnenjagers naar Iran / احتمال اعزام مین‌ جمع‌کن‌های هلندی به تنگه هرمز

.

برگردان پارسی در پایان صفحه

.

NOS – Minister Hillen van Defensie is in principe bereid na te denken over het beschikbaar stellen van mijnenjagers om de Straat van Hormuz vrij te houden voor het Internationale scheepvaartverkeer. Dat heeft Hillen onlangs in de VS toegezegd aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Panetta, zo bevestigde de woordvoerder van Hillen vanmiddag.

De Nederlandse mijnenjager Hr. Ms. Makkum (Photo: ANP)

Het ministerie van Defensie in Den Haag benadrukte gisteren dat er nog geen sprake is van het sturen van mijnenjagers. “Er is nog geen verzoek en er is geen VN-mandaat, maar de minister is in principe bereid er over na te denken.” Voor een militaire missie is de instemming van de Tweede Kamer nodig.

.

Blokkade

Iran dreigt met een blokkade van de Straat van Hormuz, een voor het scheepvaartverkeer belangrijke doorgang tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman. Het dreigement van het regime in Teheran was een reactie op de internationale sancties tegen Iran.

De sancties zijn erop gericht het land te laten stoppen met het verrijken van uranium. De VS en veel andere landen vrezen dat Iran hierdoor uiteindelijk in staat is zelf kernwapens te maken. Iran stelt zich op het standpunt dat het uranium alleen voor vreedzame doeleinden wil gebruiken.

Nadat Iran had gedreigd de Straat van Hormuz af te sluiten, kondigde de VS aan schepen naar de Straat te sturen om de belangrijke olieroute open te houden. In dat geval zou militaire steun van andere landen in beeld komen.

.

Volg ‘Persian Dutch Network’ op Facebook!

Perzische Vertaling door Siavosh Maghsoudian (PDN)

.

احتمال اعزام مین‌ جمع‌کن‌های هلندی به تنگه هرمز

.
وزیر دفاع هلند، هانس هیلن تمایل دارد که برای حفظ امنیت کشتیرانی بین‌المللی در تنگه هرمز، کشتی های مین جمع‌کن به این منطقه اعزام کند. این موضوع در گفتگوی وزیر دفاع هلند با همتای امریکایی‌اش  لئون پانه‌تا مطرح شده است.
.
دیروز (پنجم فوریه) وزارت دفاع هلند در لاهه تاکید کرده که در این مورد هنوز هیچ تصمیمی گرفته نشده است و تاکنون چنین درخواستی از سوی سازمان ملل صورت نگرفته است. وزارت دفاع همچنین افزوده: «برای انجام یک ماموریت نظامی، توافق بیشتر اعضای مجلس هلند لازم است.»
.

انسداد دریایی

ایران در واکنش به تحریم‌های جهانی تهدید کرده که تنگه هرمز (بین خلیج پارس و دریای عمان) را می بندد. تحریم‌ها علیه ایران برای توقف غنی‌سازی اورانیوم صورت می‌گیرد.

.

آمریکا و بسیاری از کشورهای دیگر از این واهمه دارند که ایران سرانجام به سلاح‌های اتمی دستیابی پیدا کند. ایران بر این نکته تاکید دارد که از اورانیوم تنها به منظور اهداف صلح‌آمیز استفاده خواهد کرد.

پس از آنکه ایران تهدید کرده تنگه هرمز را می‌بندد، آمریکا اعلام کرد که برای باز نگه‌داشتن گذرگاه نفتی و مهم «تنگه هرمز»، ناوگانی به آن منطقه اعزام خواهد کرد.

.

منبع خبر: NOS | برگردان پارسی: سیاوش مقصودیان / شبکه ایرانیان هلند

در هلند زندگی می‌کنید؟ به فیس‌بوک «شبکه ایرانیان هلند» بپیوندید

.

.
This entry was posted in Nieuws en Artikelen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply