Een Open brief aan De Nieuwe Kerk over het verdraaien van de term “Perzische Golf” (april 2010)

.

پارسی در پایان صفحه

.

Persian Dutch Network
P.o. Box 92225
1093 AE, Amsterdam

 www.persiandutch.com
persiandutch.com@gmail.com

 Nationale Stichting De Nieuwe Kerk

Postbus 3438
1001 AE Amsterdam

LS

Recentelijk heeft De Nieuwe Kerk een aantrekkelijke tentoonstelling georganiseerd over de geschiedenis en cultuur van Oman. De tentoonstelling presenteert op succesvolle en gevarieerde wijze de verschillende aspecten van Oman d.m.v. historische objecten, manuscripten, foto´s, kaarten etc.

 

De Oman tentoonstelling gebruikt overwegend de correcte en complete historische namen van de verschillende geografische elementen, zoals “Golf van Oman”, “Indische Oceaan” en “Arabische Zee”. Echter, tot mijn grote verbazing en teleurstelling wordt de Perzische Golf in vrijwel alle tentoongestelde kaarten simpelweg `De Golf` genoemd.

Deze benaming is immers verwarrend en onjuist, te meer omdat de Perzische Golf de internationaal erkende naam is. Men kan zich gelijk kunnen af vragen of dat de enige Golf op aarde is?

 

Het woord “Perzische” onderscheidt de Perzische Golf van andere Golven, zoals die van Oman. Ontelbare historische en geografische kaarten en documenten schrijven over de Perzische Golf. Bovendien hebben de Verenigde Naties (waarvan 22 Arabische leden) twee richtlijnen uitgevaardigd, in 1994 en 1999, waarin de correcte naam van deze waterweg, die het Perzische plateau scheidt van het Arabisch schiereiland, als Perzische Golf wordt aangeduid.

 

Derhalve ben Ik van mening dat het feit dat het Omaanse Ministerie van Cultuur de tentoonstelling meefinanciert ertoe heeft geleid dat de curatoren van De Nieuwe Kerk de “neutrale” term “Golf” in plaats van de juiste benaming hebben gebruikt. Zo hebben de politieke gevoeligheden uw historische accuraatheid negatief beïnvloed. Het valt te betreuren dat De Nieuwe Kerk, waar normaal op zo’n professionele wijze verschillende culturen worden tentoongesteld, in dit geval zo onprofessioneel gehandeld heeft.

 

Ik hoop dat De Nieuwe Kerk met toekomstige tentoonstellingen zich niet zal buigen voor politieke spelletjes, en de feiten naar behoren presenteert. Ik dank u voor uw aandacht.

 

Hoogachtend,

Pejman Akbarzadeh

Directeur Persian Dutch Network 

 

 UPDATE: Het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Oman is begonnen. (NOS, 10 jan 2012)

Koningin Beatrix en de Sultan van Oman, 2012 (Foto: Mohammed Mustafa)

 

 شبکه ایرانیان هلند/ پژمان اکبرزاده – در سال 2011 کلیسای تاریخی “نیوکِرک” در مرکز آمستردام، میزبان نمایشگاه باشکوهی درباره عمان بود. در همان زمان، گزارش مفصلی در تارنمای رادیو زمانه درباره نمایشگاه منتشر شد. در تمام نقشه‌های آن نمایشگاه، گرچه نامهای جغرافیایی به شکل کامل به کار برده شده بودند اما خلیج پارس، تنها “خلیج” نامیده شده بود؛ گویی هیچ خلیج دیگری روی زمین وجود ندارد

نامه اعتراضی شبکه ایرانیان هلند در همان زمان به گردانندگان نیوکِرک ارسال شد که تنها با پاسخی غیرمنطقی مواجه شد. امروز 10 ژانویه 2012، حدود یک سال پس از آن نمایشگاه، خبر دیدار رسمی ملکه هلند (بئاتریس) از عمان منتشر شد. متن نامه شبکه ایرانیان هلند به «نیوکِرک» در بالا آمده است و همچنین عکسی از یکی از نقشه‌های نمایشگاه

This entry was posted in Nieuws en Artikelen and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply